Ось такий ми, український народ - нас б'ють, а ми міцнішаємо. Ні коронавірус нас не лякає, ні зростаючі ціни - поговорили, та й годі. І готуємося до свята. Тому що, наближається один з найважливіших днів усіх православних – Великдень. Це особливе свято, коли християни, дотримуючись традицій, печуть паски, фарбують яйця та вірять у диво.
Стало цікаво, чи будуть міські кафе та пекарні випікати паски, і чи можна буде замовити доставку додому? Виявилося, що деякі відомі підприємства громадського харчування планують випікати паски, навіть, готувати святкові набори, і вже почали приймати замовлення. Але найбільше здивувала доставка їжі «Містер.Ам» і генератор цікавої пропозиції - Варенична «Балувана Галя».
Наш кореспондент зробив зріз цін і асортименту пасок від декількох кафе і магазинів, а також поцікавився у чернігівців, як вони готуються до Великодня та яким чином збираються святкувати.
Як відомо, служба доставки «Мистер.Ам» - це сервіс замовлення їжі з кращих закладів Чернігова. Звернувшись сервісу «Містер.Ам», нам повідомили, що до святкового столу можна буде не тільки замовити паски і смачні набори з доставкою додому, але і за бажанням - освячені в церкві. Все просто: треба зробити замовлення і зранку 2 травня служба доставки надішле посилання на трансляцію. Всі набори будуть доставлені зразу після освячення з 7.00 до 9.00 ранку. Звичайно, ми поцікавилися, хто ж приготує для чернігівців ці святкові набори і що в них буде входити? Виявилося, що цю смакоту готуватимуть ось ці красуні з Вареничної «Балувана Галя».
Паска з родзинками (200 г) - 45 грн.
Паска з сухофруктами (400 г) - 80 грн.
Замовлення на великодні наборий приймаються до 17.00 29 квітня
Великодній Набір Міні - вартість 550 грн.
паска з родзинками маленька (200 г),
паска з родзинками середня (400 г),
яйця крашанки (6 шт),
домашня ковбаса смажена (300 г),
буженина запечена (300 г),
налисники з сиром та родзинками запечені (500 г),
вишнева настоянка (200 мл), сіль,
фірмова еко сумка.
Великодній Набір Середній - вартість 950 грн.
паска з родзинками середня (400 г),
паска сирна (550 г),
яйця крашанки (8 шт),
домашня ковбаса смажена (500 г),
буженина запечена (500 г),
голубці (500 г),
млинці з медом та горіхами (500 г),
фірмове вино "Балувана Галя" червоне (750 мл), сіль,
фірмова еко сумка.
Великодній Набір Максі - вартість 1400 грн.
паска з родзинками маленька (200 г),
паска з родзинками середня (400 г),
паска сирна (550 г),
яйця крашанки (12 шт),
домашня ковбаса смажена (1 кг),
сало "генеральське" мариноване (500 г),
буженина запечена (500 г),
котлети курячі смажені (500 г),
штрудель з яблуками та журавлиною (1 кг),
фірмове вино "Балувана Галя" червоне (750 мл),
хріновуха (500 мл), сіль,
фірмова еко сумка.
Вже другий рік поспіль пропонує безкоштовну доставку пасок й Укрпошта. Як повідомив для Gorod.cn.ua заступник директора з розвитку мережі Чернігівської дирекції АТ «Укрпошта» 37-річний Бородавко Олександр, - безкоштовна доставка – це можливість потурбуватися про наших клієнтів, подбати про їхню безпеку під час пандемії і дати можливість привітати своїх родичів та друзів. Замовити великодній хліб для себе та рідних можна на сайті Укрпошти. Нажаль, часу стає все менше, але по місту Чернігову замовлення можна зробити ще сьогодні, 29 квітня. Клієнт може звернутися до найближчого відділення Укрпошти або до свого листоноші та замовити:
Кекс пасхальний в подарунковій упаковці
200 г - 36.90 грн.,
300 г - 45.00 грн.,
500 г - 60 грн.
Магазин десертів Shneider's Bakery, що спеціалізується на приготуванні десертів, тортів і тістечок, також пропонує до свят паски, що відрізняються прекрасним зовнішнім оформленням і оригінальністю смаку:
Паски з горіхами і сухофруктами (фундук, вишня, курага, золотий і синій родзинки) Вага: 600-650 г
Ціни: 170 грн. і 250 грн.
Не зважаючи на те, що ресторан «MAFIA» спеціалізується на італійській кухні, кухарі закладу підготували два типи суто українських смачних пасок - творожні і випечені з глазурованою білою шапкою зверху:
Паска - краффін з журавлиною і крем-сиром (300 г) - 70 грн.
Творожна паска (1 100 г) - 350 грн
Крім цього, аби підготовка до свята стала ще приємнішою, кухарі пропонують на вибір ще й смачні пасхальні набори для пікніку або домашнього святкування. Дана пропозиція можлива лише за попереднім замовленням і з передплатою. Можливе замовлення продуктів з наборів окремо. Останній термін: сьогодні. 29 квітня до 19.00.
Набір №1 - 150 грн.:
Паска - краффін з журавлиною і крем-сиром
Крашанки (5шт)
Пасхальні міні-пряники (5 шт)
Набір №2 - 400 грн.:
Паска - краффін з журавлиною і крем-сиром
Крашанки (5шт)
Пасхальні міні-пряники (3 шт)
Лазанья Карбонара (1200 г)
Набір №3 - 600 грн.:
Паска - краффін з журавлиною і крем-сиром
Крашанки (5шт)
Хамон (100г)
Буженина запечена (400г)
Ростбіф запечений (300г)
Пляшка вина Бастардо
Набір №4 - 500 грн.:
Творожна паска
Паска - краффін з журавлиною і крем-сиром
Пасхальні міні-пряники (5 шт.)
А ще в мікрорайоні Ремзаводу купити паски до Великоднього столу можна в Першій Пекарні (Persha Pekarnya Tvogo mista Chernihiv). Це магазинчик, в якому на зміні працює 6 осіб, в тому числі і кухарі-кондитери. Вони готують піцу, слойки, булочки і різну здобу прямо на очах відвідувачів. І до великодніх свят приготували паски, які продають за досить низькими цінами:
Великодня паска (100 г) -17 грн., (200 г) -30 грн., (300 г) - 40 грн.
Паска дитяча (100 г) – 25 грн.
Паска зі смаком пряженого молока (100 г) – 19 грн., (200 г) - 35 грн., (300 г) - 45 грн.
Великодня сирна паска (1000 г) – 200 грн.
Не могли ми не поцікавитися, як готується до світлого свята Великодня засновниця ТМ «Тьотя Мотя» і крафтовий виробник сиров'ялених ковбас - чарівна чернігівка 39-річна Марина Шило:
- Підготовку до Великодня ми починаємо приблизно за місяць до свята - це для того, щоб наша продукція вчасно потрапила на полиці магазинів, і всі наші клієнти встигли придбати ковбаску до святкового столу. Саме паску я починаю заготовляти в п'ятницю, а випікати - в суботу. У минулому році я готувала паски за типом краффіна з шоколадом і цукатами, всі залишилися в захваті! Цього року пекти паски не планую, тому що свято Пасхи збігається з моїм днем народження, і на велике прохання моїх друзів буду пекти торт. Яйця ми фарбуємо з молодшим 6-річним сином Іваном. Для нього в цьому віці - це дуже захоплюючий процес. А старший 16-річний син Женя і чоловік Ігор допомагають в покупці продуктів і прибиранні в будинку. Тому, наша сім'я вся задіяна в процесі підготовки до свята.
- Де плануєте святкувати? Вдома чи на природі?
- Сподіваюся, погода буде теплою і сонячною, тому, святкувати плануємо на природі з близькими та друзями.
- Марина, а ви печете паски під замовлення чи тільки для себе?
- Так, я все готую для себе, тобто для сім’ї, а потім в процесі приготування розумію, що це багато і зайве віддаю або продаю. У минулому році запропонувала в фейсбуці забрати пару зайвих, але як набігло бажаючих! Тоді я докупила трохи продуктів, щоб виручити трохи більшу кількість. Але так нічого і не заробила.
Ганна Дусь, 29 років, головний економіст «Ощадбанку»:
- Для нашої сім'ї свято Пасхи завжди має велике значення. За традицією печемо паски у Чистий четвер, тобто сьогодні. Разом з моєю 6-річною донечкою Катрусею фарбуємо яйця - їй дуже цікавий цей процес. Хотіли навіть сходити на майстер-клас з писанкарства. У неділю, рано-вранці, коли закінчиться Богослужіння, мій чоловік Микола піде освятити все, що ми підготували до свята. Після цього, всією сім'єю зберемося святкувати Великдень вдома, а потім можна і на природу.
Ірина Пєсня, 50 років, голова та режисер ГО Молодіжного Театру «Міст», майстер перукарського мистецтва:
- За традицією - я з моїми онучатами перед Великоднем влаштовую майстер-клас з фарбування та декупажу яєць. Я і мої дві дочки обов'язково печемо паски. Як правило, робимо це в суботу, бо, якщо спекти їх у четвер – дітки можуть не дочекатися Христового Воскресіння та з'їсти (сміється). Освячуємо в церкві. Раніше відстоювала Всеношну, в цьому році піду рано вранці. Потім збираємося сім'єю (ми живемо в приватному будинку) і святкуємо. Є у нас ще такий ритуал - обмінюватися пасками один з одним. Сім'я у мене велика - дві дочки з зятями, у кожної дочки - троє дітей. Є ще син, але він живе з дружиною в Польщі, у них ще двоє діток. Тобто, я - щаслива багатодітна бабуся!
Яна Ланько, 43 роки, майстер манікюру з сім'єю: чоловік Іван, 52 роки, тренер в фітнес-залі, викладач в музучилищі по класу скрипки, сини – 19-річний Стас, 20-річний Павло, та молодший Єлисей (Єлька), 1 клас 3-ї школи.
- Зазвичай я печу паски в суботу на всю сім'ю. Намагаюся з молодшим сином Єлісеєм, таким чином він відчуває себе причетним до важливої справи, черпає і вбирає в себе наші українські та сімейні традиції. Він під моїм наглядом вже 2 роки поспіль сам фарбує яйця. Дітям це завжди цікаво.
- Скільки штук виходить?
- Ой, навіть не знаю. Штук 20 вийшло в минулому році. Робила три заміса.
- Як плануєте святкувати? Вдома чи може на дачі?
- Безумовно всією сім’єю, з чоловіком, дітьми, братами і батьком. Плануємо на дачі.
Василь Семенович, 81 рік, на питання, «Як ви плануєте святкувати Великдень?», відповів:
- Моя дружина вже не пече паски, ми купуємо в магазині, зараз їх великий вибір. Рано вранці в неділю ми йдемо до найближчого храму - Свято-Михайлівського, і там освячуємо паски та яйця. Після цього будемо з дружиною чекати онуків в гості - у нас 2 внуки і 2 правнуки. На столі у нас буде паска хлібна, як то кажуть, пиріг, яєчка, ковбаска, консервовані помідори, огірочки – тобто все, як і прийнято в українців.
Всім читачам співрозмовники бажають щасливих свят!
Gorod.cn.ua
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.