Мобильная версия сайта Главная страница » Новости » Людям про людей » 76-річна Мотрона Коленко скопує вручну 13 соток городу і вирощує більше сотні кущів хризантем

76-річна Мотрона Коленко скопує вручну 13 соток городу і вирощує більше сотні кущів хризантем

 

Частину скопує восени, а решту весною, боїться, що весною не встигне все скопати та посадити. Каже, скопана осінню земля ще краще підходить для садіння.



Мотрона Кузьмівна давно перевірила, що часник і цибулю на зиму треба садити у раніше скопану землю. «Якщо посадити відразу після копання, то весною цибулинка може піднятися разом із розтаванням снігу та дощами. Треба хоча б тиждень, щоб земля сіла, а потім садити», - таку пораду дає жінка.

Колись, років 30 тому, Мотрона Кузьмівна разом зі своїми подругами вирощувала хризантеми. Розводили нові сорти, а потім одна з одною ними обмінювалися. З того часу багато чого змінилося у кожної. І три старі сорти Седая дама, Красная Москва та ще велика біла (назви сорту не пам'ятає) зберегла тільки Мотрона Кузьмівна. Цього року вона почала виходити на ринок та продавати квіти, отож подружки купили знову, щоб розводити.

А Мотрона Коленко вирішила розширити різноманітність хризантем і замовила через Інтрнет. Допомогла їй у цьому дочка. Один корінець коштує 100 грн, плюс пересилка. Дорого, але їй дуже хочеться душу свою порадувати.

Останні роки вона пережила дуже боляче, адже поховала 17 рідних душ. У січні 2003 помер чоловік, через три місяці не стало рідного брата, який проживав з матір'ю. Мотрона Кузьмівна забрала до себе неньку із Загребелля у Сосницю. Але у 2009 її теж не стало. Через рік пішла із життя рідна сестра. Так не стало нікого із най-рідніших. Між цим помирали двоюрідні. Тепер у Криму залишилась тільки двоюрідна сестра Галина.

Існує безліч варіантів створення захисту для хризантем на зиму. Це: мульчування землі. Найпростіший спосіб - зробити восени підгортання. Але захист на зиму стане ефективнішим, якщо навколо рослини викласти шар тирси, торфу або перегною. Інший спосіб - укриття ялиновим гіллям. Якщо холодна зима, рекомендується викласти на хризантеми ялинові гілки. Замість них можна використовувати сухе листя.

Нині величезну підтримку має від дочки Люди, яка проживає в Італії. Дві внучки проживають у Греції. З усім бабуся справляється самотужки. До 2014 року одна утримувала корову. Клала такі копиці сіна, що не кожному чоловікові під силу. І досі залишилось сіно для підстилки птиці.

Не лінується Мотрона Кузьмівна для себе випікати і булочки, і бісквіти і пиріжки. Свого часу вона багато років працювала кухарем то у технікумі, то у лікарні. Хоч ніде спеціально не вчилась на кухаря, зате вміла все. Було, тихцем з дому то петрушечки візьме, то сироватки і завжди намагалась чимось засмачити лікарняні страви.

Не про одну цікаву хитрість ми дізнались від Мотрони Кузьмівни у приготуванні осінніх страв. Незабаром пора квашення капусти. Жінка радить класти капусту, коли фаза місяця перебуває у 1-ій чверті. Капусту треба так натоптувати у банку чи відро, щоб аж сік пішов на поверхню. Можна добавити ще столову ложку горілки, щоб капуста була хрумкою.

Не тільки кашу жінка готує з гарбуза. Дочка їй розповіла, як готують супи з гарбуза в Італії. Тепер і Мотрона Кузьмівна варить овочеві супи. Кладе, наприклад, картоплю, цибулю, моркву, помідор, гарбуз - будь що і варить до готовності. Тоді протирає на спеціальне сито, їй подарувала дочка. (У нашій місцевості все подрібнюють блендером). Потім додає вершкове масло чи оливкову олію, а інколи додає плавлений сирок, він розплавляється і виходить дуже смачний суп.

Найкращі дні для квашення - коли Місяць зростає і перебуває в Овні, Тельці, Леві, Стрільці, Козерозі. Така капуста вдається хрумкою і соковитою, добре зберігається всю зиму. У народі кажуть, що найкраще квасити капусту у «чоловічі» дні: понеділок, вівторок, четвер. А з-поміж них найкращий четвер!

Готує і оладки з гарбуза. На борщову тертку тре сирий гарбуз і цибулю. Посолила, добавила яйце, борошно чи манки і смажить оладки.

Для приготування каші жінка теж тре на тертці сирий гарбуз. У приварений на молоці рис чи пшоно додає яйце з цукром, тертий гарбуз, масло, ізюм, ванільний цукор і ставить у духовку запікатися.

Згідно з місячним календарем не варто квасити капусту під час повні і коли Місяць спадає, а також коли Місяць перебуває у значках Зодіаку Рак, Риби або Діва.

Мотрона Кузьмівна сама весною вирощує розсаду, є у неї і сортова полуниця, і смородина. Багато цьогоріч у неї вродило огірків, помідорів і солодких гарбузів, якими вона залюбки поділиться із бажаючими.

КВАШЕНА КАПУСТА З ГАРБУЗОМ:

Гарбуз потрібно очистити і порізати невеликими кубиками. Потім його складають в емальований посуд і засипають цукром. Залишають на дві години, даючи можливість гарбузу пустити сік.

Нашатковану капусту перемішують з сіллю і приправами. Капусту і гарбуз укладають шарами. Підготовлену для квашення сировину ставлять під гніт і залишають при кімнатній температурі на три доби, щоб ініціювати процеси бродіння. Тепер необхідно розкласти капусту з гарбузом по банках і прибрати в холодильник.

Дане блюдо відрізняється не тільки оригінальним смаком і ароматом, але і володіє широким спектром корисних властивостей, спрямованих на нормалізацію діяльності кишечника і відновлення мікрофлори шлунка.

До зими бабуся приготувалася якнайкраще. Дров купила вже рубаних за 4,5 тис. грн, 4 дні сама заносила. Сажу теж потрусила сама. До помічників із терцентру не звертається. Все намагається робити сама. І ніколи не сидить без діла, хоч і перенесла гіпертонічний криз. За настановою лікаря вимушено продала корову. Тепер, дякуючи хризантемам і своєму помічнику-велосипеду, на хліб і молоко може вторгувати. Але, каже, це для душі. Вона ні в чому не нуждається, адже дочка висилає матері і гостинці, і одяг, і взуття.

Для розради в неї курочки та три собачки. «Одна, злякавшись грому, забігла аж на Гору. Через газету я її відшукала і тепер це моя сім'я», - каже Мотрона Кузьмівна. Вона навіть їсти всім дає із своєї каструлі, окремо для собак не варить.

Осінь господарює на городах. Чого не скажеш про город Мотрони Кузьмівни. Увесь урожай вже зібрано, і на городі ні зілинки, чорна земля. Господиня вже почала готуватися до весни. Копає вручну лопатою город, щоб тоді встигнути все висадити вчасно. І чекає корінців хризантем. Ні на що не нарікає. Каже, в неї ніяких проблем немає. Щасти їй!

Джерело: Сосницька районна газета «Вісті Сосниччини» №43/10120 від 23 жовтня 2021, Олена Кузьменко

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: Коленко, хризантеми, порада

Добавить в: