Оксана Труш: від медового мила до медового шоколаду
40 плиток шоколаду має виготовити за 13 квітня 29-річна Оксана Труш із Ніжина. Стільки солодощів у неї замовили. Хоча бувають дні, коли бажаючих придбати шоколад — жодного. В Оксани Труш — власне виробництво натуральної шоколадної продукції. У ній замість цукру — мед.
Оксана Труш зі своїм шоколадом
— Виробництвом шоколаду займаюсь чотири роки, — розповіла про свій бізнес Оксана. — Активно — останні два. До цього то вагітність, то дитина малесенька. Починала вдома на кухні, тепер орендую приміщення, маю помічницю. А перша реакція керівниці ніжинської кав’ярні на мій шоколад була «нічого особливого».
Ідея — з родини. Мій вітчим має сертифіковану пасіку. На щорічний Покровський ярмарок у Ніжині ми вивозили мед, медові напої. Я робила медове мило.
А потім зацікавилась шоколадом. На той час навіть в інтернеті про медовий шоколад було небагато інформації. Форм купити не було де. Підбирали силіконові у магазині.
Усе випробовувала на власному досвіді: які ягоди додати, які горіхи. Головне для шоколаду — какао-боби терті з Африки, какао-масло з Малайзії і мед з нашої пасіки. Ягоди, які додаємо, — власного збору: лісова суниця, полуниця, малина, смородина, вишня. Усе домашнє, висушене.
— Який мед найкращий у шоколад?
— З неяскравим запахом, як гречаний. Мені подобається соняшниковий. Хоча інколи переживають — технічна культура, обробка аграріїв. Але сільгосппідприємства завжди нас попереджають, коли збираються обприскувати соняшник. Інколи замовники просять використовувати цукрозамінник, відмінний від меду. Я проти. Коли проходила майстер-класи по шоколаду в Києві, нам говорили, що правильно оброблений мед — найкраще.
— Хто ви за освітою?
— Економіст столичного вишу, з червоним дипломом, — говорить Оксана Труш. Пригадую слова викладачів: «Підприємець — це людина з відсутністю страху і бажанням ризикувати». Правда в тому є.
— Де можна купити продукцію?
— В інтернет-магазині «Жужушоп» (жу-жу — про бджілок). Інколи відвожу продукцію на Андріївський узвіз у Київ. Не дивлячись на те, що там публіка вибаглива, шоколад їм смакує. Не бачу сенсу відкривати окремий заклад у Ніжині. Чи потрібен він тут? Навряд. Це якби Київ. Зараз відправляємо замовникам поштою. Є замовлення — зробили плитку. Кожному їде свіжа, бо це натуральні продукти. Буває і по 10-30 за раз замовляють.
— Яка вартість?
— Це ручна робота. У пергаментний папір з крафтовими наклейками теж фасуємо вручну. Ціна — від 55 до 93 гривень. Залежить від розміру, інгредієнтів.
— Які останні новинки?
— До Великодня плануємо шоколадні яйця з наповнювачами, наприклад, з кокосовою карамеллю.
Вікторія Товстоног, тижневик «Вісник Ч» №15 (1822), 15 квітня 2021 року
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.