На Чернігівщині настав найкращий час для збору березового соку
Щорічно Олег Зінченко збирає березовий сік на своїй присадибній ділянці у селі Пилова, що на Прилуччині. Говорить, що врожай іноді досягає 500 літрів. Цінний продукт чоловік заготовляє для себе та родини. Запевняє: найкращий час для збору березового соку це початок квітня.
Олег Зінченко також поділився сімейною технологією добування корисного напою. Глибина прорізу має сягати до 7 см. Це залежить від дерева. Пробурити лунку - лише перший крок. Надалі необхідно прибрати залишки березової стружки з отвору, аби деревина не потрапила у сік. Далі треба обдерти кору і скоригувати розміру надрізу у сокозбирача. Олег Зінченко радить виготовляти сокозбирачі з бузини.
Наступний крок підготувати найбільш зручний резервуар для напою і збирати сік щоранку чи щовечора. Чоловік говорить, що достатньо випити до 10 літрів березового соку, аби увесь рік почуватися добре, адже він містить майже 30 вітамінів та мінералів. А ще березовому нектару притаманні лікувальні здібності - він гарно впливає на нирки, жовчний міхур, печінку. Родина Зінченко вживає сік, як у чистому вигляді, так і з корисними добавками.
Сезон збору березового соку, зазвичай закінчується, коли починають розпускатися бруньки на березі, а сік стає каламутним і гірким. Після збору рекомендується закрити отвір мохом, або глиною, щоб захистити дерево від інфекцій.
Джерело: телеканал "Прилуки"
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.