Однією картоплиною від Ігора Шкурка можна нагодувати всю сім'ю
2 кілограми 175 rpaмів (!) — така рекордна вага однієї картоплини елітного сорту «сувенір чернігівський», яку виростили працівники ПрАТ «Науково-виробниче об’єднання «Чернігівеліткартопля»», що в Седневі Чернігівського району. Цього року «сувенір чернігівський» дав неабиякий урожай — 563 центнери картоплі з гектара.
— «Сувенір чернігівський» — це наш давній сорт. Вирощуємо його вже близько 20 років, — говорить директор ПрАТ НВО «Чернігівеліткартопля» Ігор Шкурко. — Він середньоранній, має великі округло-овальні бульби, шкірку білого кольору, вкриту дрібною сіточкою, та кремовий м'якуш. Сорт посухостійкий, має гарну стійкість до раку картоплі, вірусних хвороб, парші та фітофторозу. Хоч він і крохмальний (має 18% крохмальності. — Авт.), смак у нього просто чудовий. У мирні часи наше підприємство постійно передплачувало різні спеціалізовані видання, і 2009 року в одному з номерів журналу «Огородник» ми випадково побачили рейтинг різних сортів української картоплі, який склала незалежна експертна комісія. Найсмачнішим був визнаний наш «сувенір чернігівський». І правда, цей сорт смакує і у вареному, у печеному і в смаженому вигляді.
Якщо пошукати в Інтернеті оголошення про продаж картоплі цього сорту, то відгуки тільки позитивні: «Смак такий, що не треба ні солити, ні маслечка додавати», «Бульба вариться за 5-7 хвилин, але при цьому не розварюється», «Коли вариш цю картоплю, аромат неначе десь поряд лежить підпарене сальце».
- Однак зараз наш основний покупець на цей сорт - це виробники крохмалю.
Звичайний споживач не дуже хоче купувати таку, топлю, занадто вже велика.
Хоча... Однією такою картоплиною можна було б реально нагодувати всю сім'ю, — посміхається Ігор Вікторович. — А ось підприємства - інша справа. У принципі простіше продати картоплю на якийсь завод і нам, адже ми можемо вивезти її прямо з поля, додатково не обчищаючи, не сортуючи вручну, не розкладаючи в сітки. Звісно, це чимала економія. Плюс останніми роками урожай картоплі в Європі був не дужо хороший, тому ціна на крохмаль суттєво зросла. Наша ж селекція спрямована саме на те, щоб покращувати і виводити крохмальні сорти. Чимало іноземних теж мають високу врожайність і крупну бульбу, але не мають такої крохмальності, як українські, або ж мають високу крохмальність, але не дуже хороший смак, тож є сенс розвиватися в цьому напрямку.
Цього року під крохмальні сорти «Чернігівеліткартопля» виділила 70 гектарів землі.
- Це не лише «сувенір чернігівський», а й «панянка», «міраж», «феномен». Останній — новий сорт. Ми довго займалися його селекцією й отримали патент лише у 2021 році. Усі ці сорти досить урожайні і смачні, тож наступного року ми плануємо збільшити посівні площі під ними. Крім того, картопля - це не лише вигідна культура для отримання прибутку від ЇЇ врожаю, а й гарний попередник для інших культур при дотриманні сівозміни. Так, ми, як правило, після картоплі сіємо на полі озиму пшеницю. Отримуємо її близько 7-8 тонн з гектара. Потім можна сіяти соняшник, його врожайність - близько 4 тонн з гектара.
Взагалі, щоб аграрне підприємство було успішним, потрібно щороку висаджувати різні культури. Бо й урожай тієї ж картоплі не завжди такий гарний, і попит різниться. Ось, наприклад, перед повномасштабним вторгненням - у 2020-2021 роках - ми пішли в мінус, бо картопля не була настільки потрібною навіть в Україні. Її сюди завозили з білорусі та росії. Зараз ситуація інша, та ми все одно зберігаємо різноманіття на наших полях — сіємо і гречку, і сою, і гірчицю. й овес, а також просо, соняшник, кукурудзу.
Та найбільші сподівання українських виробників картоплі спрямовані все ж таки на експорт нашої картоплі до країн Європейського Союзу.
- Картоплі в Європі не вистачає. І вже не перший рік, — каже Ігор Вікторович. — Навіть з'явилася інформація про простій заводів, які виробляють чипси. Ми могли б заповнити цю нішу своєю продукцією, та, на жаль, поки що це питання законодавчо не врегульоване.
Ми вже зверталися в різні урядові інстанції, навіть відправили листа нашому міністру економіки Юлії Свириденко, та поки що справа з мертвої точки не зрушила. А імпорт дав би нам змогу не лише заробити, а й (що найголовніше!) збільшити кількість робочих місць на підприємствах. Адже при відправці картоплі за кордон ми мали б забезпечити всі вимоги європейців, щоб вона відповідала очікуванням тамтешнього покупця.
Якщо говорити конкретно про «Чернігівеліткартоплю», то ми змогли б працевлаштувати ще чоловік 50. А для селища це немало. Та й наша картопля насправді нічим не гірша за іноземну. Найкращими у світі вважають голландські сорти, однак цей рік, як ніякий інший, показав, що на цьому факті зациклюватися не варто - наша картопля теж високої якости хорошого смаку, крім того, не вироджується так, як та ж голландська. Тож ми на правильному шляху і в майбутньому зможемо показати ще кращі результати!
Джерело: газета “Гарт”, Катерина Дроздова
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.