Леся Андрієнко збирає і їсть гриби, яких інші люди бояться
47-річна Леся Андрієнко вчителька української мови за професією, з Волосківців Менської громади нещодавно шокувала жителів Чернігівщини, тим що виставила у Фейсбуці фото грибів незвичної форми та яскраво-червоного забарвлення. А на додачу - фото смаженої “здобичі” з тихого полювання на тарілочці. Зі слів жінки вона поласувала дивовижними грибочкам. Дописувачі накинулись на неї, мовляв, наскільки треба бути голодним, аби таке вживати, інші захищали, деякі захоплювались красою грибів.
Назва знайдених жінкою грибів — саркосцифа. Згідно з даними довідників цей гриб не отруйний, але має свої особливості приготування.
Пані Леся грибник з багаторічним стажем, збирає їх відколи їй виповнилось 5. У дитинстві ходила до лісу з мамою, але та не дуже зналась на грибах і не любила їх збирати. А ось дівча захопилось ними настільки, що тепер у всій окрузі вважається знаною грибною експерткою. Сусіди та друзі постійно радяться з нею, якщо зібрані в лісі гриби викликають у них сумніви.
- Про мене вже писала газета “Вісник Ч” у жовтні 2021 ороку, розповідає жінка. Я зберігаю той номер вдома, заголовок звучав як “Любить білі, але збирає всякі”, є фото де ми з друзями біля машини, а на ній 5 кошиків з грибами.
- Я самоучка, мама купувала книги про гриби, я їх читала і таким чином безпомилково розрізняю 65 видів грибів, які можна вживати. Вдома у мене 7 довідників про гриби, з іншими людьми не раджуся, бо вважаю себе вже досвідченим експертом, - розповідає жінка.
- Для мене збирання грибів — це розрада і душевна насолода, оскільки робота у мене нервова — вчителюю в школі, то перебування на природі відновлює душевний баланс.
- Часто ходжу до лісу з 10-річною донькою Алісою і нашим собакою, іноді маршруткою дістаюся, іноді на велосипеді, але цього разу відправились пішки. Саркосцифи я примітила у наших лісах 5 років тому, але брати боялась. А нещодавно вирішила, що кожного року буду відкривати для себе новий гриб, який є їстівним, або умовно-їстівним. Так у мене було, наприклад, з ТСЖ — трутовик сірчано-жовтий. Спочатку не наважувалась його збирати, а тепер беру і готую. Його ще називають “лісова курка”, бо має смак курячого мяса, я навіть котлети з нього робила. Знаю, що наші люди зневажають їжовики, часто футболять їх у лісі, але вони смачні, м'ясисті і майже не уварюються.
- 13 березня ми пішли у ліс на те місце, де росли у попередніх роках саркосцифи. Там було до цього волого, потім сніжок зійшов, який нещодавно випав і бачу — гриби на місці. Назбирали тоді 0.5 л. баночку, бо ж їх сезон тільки розпочався. У Ютубі знайшла рецепт приготування від досвідченого грибника. Він радив їх не відварювати, а прокип'ятити у олії 10 хвилин, присолити, потім прокип'ятити ще 5 хвилин і готово. На смак казав, що нагадують кальмари. Я кальмари ніколи не куштувала, тож мені саркосцифи були схожі на хрящики свиних ніжок з холодцю.
- А дочці ви їх давали?
- Так, наступного дня. Є деякі гриби, особливо умовно-їстівні, як от сапрофіти (це ті що ростуть на деревах) - вони мають у собі певні елементи які впливають на людей з гепатитом чи ще якимось особливостями - негативно. Тож трутовика я давала дочці наступного дня, після того, як спробувала сама і саркосцифу також. Знаю, що не рекомендовано давати будь-які гриби дітям до 7 років, але я давала і дочці і старшому сину з трьох років, але звичайно ж потрошку. Найулюбленіші гриби Аліси при цьому — гливи і парасольки, особливо смажені у клярі — за вуха не відтягнеш.
- Саркосцифи ростуть під китайськими кленами, білою акацією, під вільхами, хоча під вільхами зазвичай ростуть лише опеньки. Ці знайшла у вільшанику біля нашого села.
- У школі, до речі, теж свої навички з вміння розрізнити гриби отруйні від їстівних передаю дітям. У нас є уроки трудового навчання, то в рамках цих уроків я проводила екскурсії школярам на території колишнього колгоспного саду (там росте багато грибів) і пояснювала, що таке бліда поганка, яка смертельно отруйна і яким чином її можна сплутати з печерицею.
Моя донька у свої 10 років - теж дуже гарно розбирається у грибах, вже знає 20 видів.
- Чи правда, що отруйні гриби не їдять ні комахи, ні тварини?
- Це міф, небезпечно на таку ознаку орієнтуватися, я особисто бачила, як мухи їдять бліду поганку. Не знаю чи вижили ці мухи після того, але це була саме бліда поганка.
- Існує основне правило: якщо їстівному грибу нема альтернативи отруйного, то можна їсти. І як раз таки це про саркасцифу, фото якої я виклала - нема на неї схожих грибів в природі. Така сама історія з мокрухою їловою, в нас її ніхто не бере, але вона їстівна і не має схожих на неї отруйних аналогів. Глива, яку так любить моя Аліса, також не має отруйного аналога.
- У школі колеги, коли бачать мої подібні фото, кажуть, о ви знову, щось чудите, - але я на це не зважаю, - посміхається пані Леся. - Я дуже відповідальна людина і піднімаю на ноги доньку без чоловіка, тож я ніколи не буду ризикувати і вживати гриб, який викликає у мене найменші сумніви.
- Щодо весняних грибів теж існують правила. Вони йдуть один за одним і поки не відійде один вид, інший у лісі не з'явиться. Перша йде у березні саркасцифа, за нею зморшки, паралельно з ними строчки, потім печериці і бабки, а далі уже всі інші.
- Є ще одне цікаве грибне правило, яке підтвердили мої спостереження — це те, що гриб росте на відстань 50 км. за добу. Побачила в одній з груп у Фейсбуку, що в Полтавській області вже з'явився у лісах трутовик сірчано-жовтий, порахували скільки ця область від нас і дійсно через 8 днів — і в нас пішли ТСЖ.
- Коли починаєте і закінчуєте грибний сезон?
- Сезон починається в березні зі саркосциф і закінчується у січні — коли з'являється фламуліна - зимовий опеньок. І тут треба бути дуже обачним, бо є такий гриб як галерина обрамлена, і якщо сплутати їх - може бути летальний кінець, бо галерина така ж отруйна, як бліда поганка.
- Які ще секрети про гриби знаєте?
- Гриби люблять одну територію і можут подвинутись лише на 15-20 метерів максимум.
Так само з гливами на одному і тому самому дереві їх можна збирати 5-10 років підряд - потім дереве старіє і через це гриби пропадають.
- Які ваші улюблені місця збору?
- Село Соснівка Сосницької громади і звичайно ліси, що поряд, далеко спеціально не заїжджаю. Знайомі часто кличуть мене з собою, кажуть, що зі мною з пустим кошиком ніколи не вертаються. У лісі я орієнтуюсь по сонцю і на власну інтуїцію, мене немов щось веде туди, де гриби. Я завжди кажу, що якщо у лісі є хоч якісь гриби, я їх обов'язково знайду.
- Ваш рекорд?
- 24 кг. польских за 4 години, це було у Вершинах Сновського району.
- Які поради з приготування грибів?
- Завжди кажу хазяйкам, не потрібно виварювати гриби більше 15 хв., а якщо 30 хв. чи 1 годину, то можна їх викинуть, в них нічого корисного вже нема. Білі не відварюю тільки мию. Маслюки відварюю 5 хвилин, щоб тільки пісок зійшов, підосичник можна більше аби прибрати темний колір, а також 15 хвилин треба виварювати свинушки (умовно їстівні), валовики, грузді, тобто такі які виділяють сік при зрізі, окрім рижиків.
- Але саме головне правило: не клади до кошика гриб, якщо не знаєш його, - застерігає грибникарка.
- Ваші улюблені гриби?
- Білі, опеньки, люблю лисички з картоплею, з рижиками не дуже дружу, бо їх у нас мало. Підосичники багато збираємо, з болота, яке за городами нашого села, приношу по 2 корзини опеньків і в інші ліси за ними ніколи не їжджу. За рік консервую 30-50 літрів грибів. Інколи торгую свіжими грибами — по 40 гривень кілограм, купують сусіди, або вожу на ринок у Мену.
- Ваші прогнози на цей рік?
- Буде вдалим на врожай грибів, бо були розливи, земля набралась вологості. Тож у цьому році буде багато зморшків, щодо саркосцифи то даю гарантію, що вона відійде в середині квітня, тобто у вас ще є час її назбирати.
- До речі про строчки, ви їх вживаєте?
- Так, це умовно їстівні гриби і я дуже добре пам'ятаю історію, коли ними отруїлась ціла родина і 2 дітей померло. Не бачила жодного журналістського матеріалу, де б прокоментував досвідчений грибник, чому так сталось. А річ у тому, що строчок, згідно з моїми довідниками це умовно їстівний гриб і якщо його відварити або висушити отрута виходить з нього повністю. Та таку воду, де варився умовно-їстівний гриб треба зливати, а не варити на ній суп. Аби матір тих дітей злила воду, усе б було у порядку і вони всі вижили, а вона, як я зрозуміла з телесюжету як раз на цій воді приготувала страву і отрутою просякло все — і макарони і картопля і овочі у супі. Це була її фатальна помилка. На жаль, люди не читають книжок, перед тим як збирати гриби. Я бачила, як у нас на базарі продають строчки, люди купують і правильно їх готують.
Нагадаємо, четверо дітей з села Олександрівка отруїлися грибами 26 квітня 2021 року. Семимісячний Віктор і п’ятирічна Аліна потрапили до реанімаційного відділення Чернігівської обласної лікарні. Діти були непритомними, врятувати їх не вдалося: вранці 30 квітня в реанімації обласної дитячої лікарні померла п’ятирічна дівчинка, 2 травня в реанімації обласної дитячої лікарні помер семимісячний хлопчик.
Як зізнається наостанок нашої розмови пані Леся гриби — це не єдине її захоплення, також спеціалізується на лікарських травах тож ніколи не йде з лісу з пустими руками. До речі всі її фото в інтернеті, аби люди чи знайомі не думали, що вона десь їх запозичила для ілюстрацій, мають свою фішку — поряд з грибами жінка завжди кладе
свій ножик з червоною ручкою.
Gorod.cn.ua
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.
Теги: Андрієнко, гриби, саркосцифа, Волосківці