Зробити стартовою Мобільна версія сайту Головна сторінка » Новини » Місто і регіон » Катерина Куценко з Южного з Костею Грубичем зварила 50 літрів кваску для ЗСУ

Катерина Куценко з Южного з Костею Грубичем зварила 50 літрів кваску для ЗСУ

 

36-річна Катерина Куценко з села Южне на Ічнянщині — начальник фінансового відділу Парафіївської селищної ради. 54-річний Костя Грубич — відомий тележурналіст, працює на каналі «1+1». Квасок — не напій, а перша страва, як борщ, тільки без капусти і буряка, із сушеними сливами.



10 вересня Грубич разом з дружиною, сином і дочкою та польовою кухнею приїхав у Парафіївку в рамках проекту «Відлуння руйнації». Аби розповісти глядачам, як живе деокупована Чернігівщина, і які є цікаві місцеві страви.

— По телевізору бачити людину — одне, а поспілкуватися наживо — інше. Костянтин веселий, дуже інтелектуальний, — ділиться вра­женням Катерина Куценко. — Йому сподобалася екскурсія до Національного історико-культурного заповідника «Качанівка». Саме в Качанівці ми і готували квасок. Це «коронна» страва При­луцького району (до нього входить і Парафіївська територіальна громада). Мене квасок варити навчила бабуся по татовій лінії, нині вже покійна Параскева Дуля. Продукти надала громада. Готували я і Грубич. Були помічники. Я говорила, що за чим нарізати і класти. Зварили 50 літрів.

— Катерино Миколаївно, а хто все з’їв?
— Трохи скуштували з гостями. А більшу частину відправили нашим захисникам, як і саму польову кухню. Вона поїхала на передову в Бахмут.

— Кухню для військових придбали своїм коштом представники індійської діаспори в Києві, — уточнив Грубич. — Нашій родині пані Галина Петруша, голова Парафіївської громади, подарувала ляльку-мотанку — берегиню, яку я одразу назвав Катрусею. Квасок удався, даю рецепт.

Узяти літр свіжого томатного соку. Півкіло свинячих реберець обсмажити на сухій сковорідці. Витягти їх. На тому жирку, що з них витопився, обсмажити нарізані кубиками цибулину і морквину. У ту ж сковорідку викласти реберця, влити частину томатного соку і все про­тушкувати. Закип'ятити воду, підсолити, покласти в неї порізані кубиками картоплю і один солодкий перець. Хай трохи покипить. Потім кладемо туди засмажку з реберець, доливаємо решту соку з помідорів. Через 20 хвилин вкидаємо 300 грамів чорносливу без кісточок. Кидаємо лавровий лист і доводимо до смаку. На густину страва має бути, як борщ. Подавати можна із зеленню і сметаною.
Поруч із борщем на сусідній конфорці польової кухні готували індійський плов без м’яса з новою для мене назвою — біріяні. Керували дією індуси, фахові кухарі. Допомагали місцеві жінки, військовослужбовці і навіть я цибулю нарізав тонкими півкільцями.









Джерело: газета “Вісник Ч” від 15.09.2022, Валентна Остерська

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: Грубич, квасок, Качанівка

Додати в:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
 

Коментарі (4)

Додати коментар
imidazol2006 13 травня 2016 г. (15:00) #[1]
http://www.razumkov.org.ua/ukr/poll.php?poll_id=1031

может я чего - то не понимаю, но где первое место?
ivpom2007 14 травня 2016 г. (05:49) #[2]
Что,жид, обосцался???
Le_sheff 16 травня 2016 г. (10:05) #[3]
Р’С–РґРїРѕРІС–РґСЊ РЅР° [2]
опять Р¶РёРґС‹ РІРѕ всем виноваты? РѕРЅ депутат Рё богатый человек, Р° чего достиг ты? 
andpil73 15 травня 2016 г. (14:06) #[4]
А де Витя?
 

Коментарі (4)

Додати коментар
imidazol2006 13 травня 2016 г. (15:00) #[1]
http://www.razumkov.org.ua/ukr/poll.php?poll_id=1031

может я чего - то не понимаю, но где первое место?
ivpom2007 14 травня 2016 г. (05:49) #[2]
Что,жид, обосцался???
Le_sheff 16 травня 2016 г. (10:05) #[3]
Р’С–РґРїРѕРІС–РґСЊ РЅР° [2]
опять Р¶РёРґС‹ РІРѕ всем виноваты? РѕРЅ депутат Рё богатый человек, Р° чего достиг ты? 
andpil73 15 травня 2016 г. (14:06) #[4]
А де Витя?