У Комарівці ростуть незвичні гриби
Дарам природи одразу ж знайшли застосування. Помили, почистили. Частину грибів посмажили (досвідчені кулінари знають, що смажений дощовик за смаком схожий на курятину), решту нарізали тонкими скибками й заморозили. Крім того, в діло також пішла і грибна шкірка, яку дехто викидає на сміття. її висушили, перетерли в порошок і тепер це буде гарна приправа до перших страв, салатів тощо.
Брати Іван і Богдан Кантури з рекордним для них урожаєм дощовиків
Слід сказати, що цьогорічний сезон для любителів збирати гриби видався напрочуд щедрим. Не один грибник стоїть на базарі і продає повні кошики запашних красноголовців, польських чи білих грибів. Хизуються грибники своїми трофеями у соцмережах і деякі дощовики набагато більші і важчі, ніж ті, що знайшли батько і син Кантури.
Але жителі Комарівки, окрім дощовиків, до своїх знахідок записали такий гриб, який росте лише біля їхнього будинку.
- Років із 10 тому чоловік посадив біля хати модрину. Усе переживали, чи приживеться у нашій місцевості рослина, привезена з Карпат. Тому старанно доглядали за деревом, поливали, виполювали бур’ян, підживлювали - і воно почало рости, - каже Христина Миколаївна. - А років п’ять тому помітили біля модрини якийсь гриб. Напевне, коли ми висаджували модрину, то на корінні саджанця вже були міцелії цього гриба. Діти спочатку хотіли зірвати, але чоловік нагадав їх головне правило грибника: не знаєш гриба - не бери його.
Добре, що поряд живе чоловіків брат Юрій, який знається на грибах. Виявилося, що біля обійстя Кантурів почали рости модринові маслюки, або, як їх називають у Західній Україні, підмодриновики.
- Свого часу Юрій Іванович мав можливість збирати такі гриби, тому знав їх не по книжці, - пояснює Христина Кантур. - Після розповіді дядька діти з великим бажання почали шукати інформацію про ці гриби в інтернеті. Ще й кілька рецептів їх приготування «скачали».
Але родина Кантурів готуватиме страви з підмодриновиків тоді, коли можна буде зібрати хоча б кілька корзин таких грибів. Поки що ж хай розростаються. Тим більше, що родять вони двічі на рік. І якщо колосовиків (так називають у Комарівці літні гриби) уродило тільки до десятка, то, сподіваємося, осінній урожай буде щедрішим і вистачить не тільки на юшку, а замаринувати.
Ось так виглядає модриновий маслюк
Джерело: газета "Вісті Борзнянщини" від 11.08.2022, Андрій ДОНЧЕНКО
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.