Озерянську квашу скуштували Президент і посли
20 грудня в Івано-Франківську, у рамках Міжнародного культурно-соціального проекту «Таємниці України для тебе», відбулося свято української автентичності, Чернігівщину на заході представили директор Озерянського будинку культури (Варвинщина) Галина Улянович і вчителька варвинської школи Ольга Вовчук. Вони презентували поширену в Озерянах страву — квашу.
Галина Улянович (зліва) та Ольга Вовчук (справа)
— Цей проект започаткували благодійний фонд «Чисті серцем» і Центр української культури в Таллінні (Естонія). Його мета — створення єдиної бази вплів наролних ремесел, рецептів української кухні, популяризація історичних, природних і культурних об'єктів із різних регіонів України. Для цього організатори широко залучають громади, — пояснює Галина Улянович. — Нашій теж було що показати! Одна з родзинок — озерянська кваша. Її в селі готували з давніх часів. Та останніми роками гастрономічні уподобання мешканців змінилися і вона вийшла з моди. Згадали ж про квашу ще влітку — під час підготовки до участі в одному з конкурсів Чернігівського обласного центру народної творчості. До речі, тоді я була на іншій посаді — очолювала Варвинський краєзнавчий музей.
За словами Галини Миколаївни, першим кроком стали пошуки людей, які б достеменно знали рецепт страви. До них долучилися водій музею Микола Мащенко, його дружина Віра і староста Озерянського старостин-ського округу Світлана Ло-зицька. Згодом з’ясували, ідо найсмачнішу квашу готує місцева мешканка Анаста-сія Остапенко. Тож звернулися по допомогу до неї.
— Нам треба було надіслати на конкурс відео із процесом приготування кваші. Записували його в хаті Анастасії Василівни. Вона проводила інструктаж, Віра Мащенко готувала, її чоловік начитував текст за кадром, а я все це знімала, — пригадує Галина Миколаївна. — Відео-запис ми відправили в Чернігів. Він і переміг на конкурсі. А наприкінці липня начальник відділу культури Варвинської селищної ради Роман Бузикевич запропонував нам зробити схоже відео і відправити його на Всеукраїнський конкурс «Таємниці України». Так і зробили. У ролі кухаря була Ольга Вовчук. На початку листопада я дізналася від організаторів цього конкурсу, що наша робота посіла призове місце. На жаль, ми не змогли поїхати в Київ по призи, тож їх надіслали «Новою поштою». Анастасії Василівні — електросушарку, Ользі Миколаївні — електронні ваги, а мені — диплом. А в перших числах грудня ми отримали запрошення на свято від проекту «Таємниці України» — і 18-го поїхали в Івано-Франківськ. Повезли із собою квашу. Також Ольга Миколаївна напекла смачних Пиріжків із вишнями, яблучним повидлом і маком.
— Чим займалися в Івано-Франківську?
— Оглянули місто, поспілкувалися з іншими учасниками. і, за сценарієм заходу, приготували ще одну квашу в ресторані. Для цього організатори забезпечили нас необхідними інгредієнтами. Увечері на Миколая ми зробили запару (відвар із подрібнених гілочок вишні), долили в нього трохи узвару, вкинули ягоди калини й журавлини. Потім у рівних частинах насипали в глиняну макітру пшеничного, житнього і гречаного борошна. Залили його гарячою запарою, ретельно перемішали і на ніч залишили в теплому місці — для зброджування. Наступного ранку — другий етап: до вмісту додали сушених вишень, яблук і слив, долили узвару і все це гарненько підсолодили. Потім на повільному вогні довели до кипіння і поставили на дві години в духовку запікатися. Після цього страву охолодили (споживати її гарячою не прийнято).
— Кого вдалося почастувати квашею?
— Презентація відбулася о 17.00 в Івано-Франківському музично-драматичному театрі. Ресторанну квашу організатори забрали у ВІП-кімнату. І попросили, щоб привезену із собою страву ми помістили у дві окремих глиняних миски. Одна була призначена спеціально для нашого Президента! Із другої пізніше ми клали квашу в одноразові паперові стаканчики, пригощаючи міністра закордонних справ Дмитра Кулебу, надзвичайних і повноважних послів України, представників дипломатичного корпусу, їхніх дружин. Усі вони дякували нам і хвалили нашу квашу.
До речі, за умовами проекту, всю інформацію про квашу з Озерян опублікують у спеціальній книзі. Її примірники будуть в усіх обласних книгозбірнях, у Національній бібліотеці України імені В. І. Вернадського, а також у найбільших бібліотеках Ватикану, Великої* Британії, Єгипту і США.
ЦИТАТИ ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ ПРО ЇЖУ
Погано, якщо дружина вміє готувати, але не хоче. Ще гірше, як-< що вона не вміє, але хоче... (Роберт Фрост).
І Не відкладай на вечерю те, що можеш з'їсти за обідом (Олександр Пушкін).
і Товстуни живуть менше. Але їдять довше (Станіслав Єжи Лец). і Життя — це поєднання мапї і макаронів (Федеріко Фелліні).
І Якщо хочеш жити довго і щасливо, скороти час обіду (Бенджамін Франклін).
- Джентльмен ніколи не їсть. Він тільки снідає, обідає і вечеряє (Коул Портер).
«Гарт» №1 (3066) від 6 січня 2022, Ольга Іванченко
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.
Теги: Озеряни, Варвинщина