На храм без запрошення
19 серпня, на Спаса, о першій дня із двору родини Ульків зі Стольного на Меншині чутно веселии гамір. Велика родина храмує. Заходжу в двір, з вікна хати пахне котлетами. Гріх пройти повз.
— Стук-стук. Можна до вас? — стукаю у хвіртку. На храм приходять без запрошення. Колись так було. А зараз?
— Сідайте до столу, — не познайомившись ближче, відразу запросила мене 64-річна Ніна Улько, господиня.
— Заходьте спробувати новий салат, — додає 52-річиа Наталя Розумій, рідна сестра.
— Сьогодні нас небагато. Четвер — будній день, тому більшість зараз по роботах. Будемо ще вдруге сідати, на вихідних, коли приїдуть діти з родинами. А взагалі збирається зо двадцять чоловік. Ставимо декілька столів. І кожне свято так. Ми рідко з чоловіком святкуємо самі. Усі до нас їдуть. Сьогодні в гостях рідні і двоюрідні брати й сестри з половинами.
— Що готуєте на святковий стіл?
— Салат, паштет, рибна і м’ясна нарізка, копченості, бутерброди, холодне, картопля тушкована з м’ясом.
— Пробуйте салат, — наполягає Надія Віталіївна. — «Шуба» і «Олів’є» вже надоїли. Тому стараємося вигадувати нове.
Пробую. Сирок солоний, виноград кислий. Гарно поєднуються (який рецепт — читайте далі і дізнаєтесь). Салат смачний, ситний.
— Хто допомагав готувати?
— Ніхто, цього разу все сама. Коли приїздять діти, то разом з ними. Чоловік робить на дворі, а я — на кухні.
Господар наливає чарочку шампанського «Фраголіно» і простягає мені.
— Ну, хоч одну на роботі можна? — запитує 65-річний Віктор Федосійович.
— У свято можна.
— Не співаєте? — цікавлюсь у господині.
— Покійні мати і тітка гарно співали високими голосами. Але 21 рік тому на Спаса помер батько чоловіка. Тепер без пісень в цей день.
Надія і Віктор Ульки разом 44 роки. Надія родом з Волосківців МенськоїТГ. У Стольне вийшла заміж.
— Мої родичі проживають у Осьмаках, Степанівці, Синявці, Волосківцях. Усі їдуть на храм до мене. Така в нас традиція на Спаса зустрічатися.
Надія Віталіївна працювала в колгоспі, а перед пенсією шість років — у школі завгоспом. Віктор Федосійович — столяр.
Маємо двох діток, онучку і правнучку. 39-річний Роман, син, проживає і працює в Києві. Займається ландшафтним дизайном. 43-річна Юлія, донька, працює приймальницею дитячого товару на складах. Має двійко діток: 25 річну Катерину і 16-річного Владислава. Правнучці Мілані буде три рочки у вересні.
— Село умовно розділено на дві частини. Бо у нас було дві церкви. Де ми проживаємо, храм на Спаса. На місці амбулаторії стояла Спасівська церква. Її розбили під час революції, але прихід залишився. В другій частині села храм у листопаді на Казанську (Андріївська церква, пам’ятка архітектури 18 століття. — Авт.) 28 серпня поїдемо на храм в Осьмаки і Волосківці.
Наталя Розумій 22 роки працювала на пошті.
— Багато преси в нас було. Але весь час виписую тільки «Вісник». Читаю його від початку до кінця, нічого не пропускаю. Особливо подобаються новини і рубрика «Доля».
Салат від Надії Улько:
— Цей рецепт мені підказала чоловікового брата дружина. Вона кухар, тому весь час вигадує щось смачненьке, — ділиться господиня. — Виноград кишмиш розрізати навпіл, сирок плавлений — на тертушку, консервована кукурудза, часник. Заправити майонезом. За бажанням можна додати копчену курочку. Усі інгредієнти беру «на око».
Паштет:
— Беремо півкіпо меленої печінки (будь-яку, але краще курячу, вона ніжніша), 200 грамів меленого сала, п’ять ложок муки, п’ять ложок манки, одну цибулину і головку часнику. Спеції і сіль за смаком. Складаємо у два щільні пакети і варимо три години. Періодично перевертаємо, щоб рівномірно проварилося. Як охолоне, можна розрізати.
Ольга Самсоненко, «ВісникЧ» №34 (1841) від 26 серпня 2021
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.
Теги: Стольне, Меншина, Самсоненко, ВісникЧ