Жирна домашня качка 200 гривень. Курки по 100
— Мулард — 150 гривень тушка. Отака качка —120, тут трошки шкірка подрана. Молоду схватили, — пропонують на рядах.
— Курочка «іспанка» дуже добра, саме м’ясо. Гляньте, грудка яка. Філейку можна вирізати, а решту — на бульйон або холодець. А оця молоденька курка — на запікання. Обидві по 90 віддам, — припрошує Валентина Вербняк з Кропивного. — А качки в мене по 120 за одну. Оце звичайна біла. А це — індоутка. Хто запікає, хто бульйон варить.
Валентина Вербняк пропонує курочку
У м’ясному павільйоні на ніжинському центральному базарі — в основному свинина. Вирізка — по 130-110 гривень за кіло, лопатка — 100, грудинка — 95. Стегно — 110. Реберця — 100.
Кісточки з залишками м’яса — 90, обрізаний хребет — по 20. Кістки для собак — по 8 гривень. Шматочки м’яса (обрізь) — 80 гривень за кіло.
Сало — 60-75. 3 проріззю — 100-115.
Свинячі вуха — по 50 грн за кіло. Носик на сальтисон (свиняче рило, по-простому) — заважив на 20 грн. За свинячу невелику ніжку просили 25 гривень (20 грн/кіло). За рульку, де саме м’ясо без жиру (вперше таку свиню бачу, — Авт.), — 64 (по 45 грн/кіло).
Печінка свиняча — 40-50 грн за кіло.
Яловичина тільки у одного продавця. Биток (на стейки) — 170. Гомілка на холодне — 70 гривень за кілограм.
Яйця — 33-37 гривень за десяток.
Мед: різнотрав’я — 70, липа — 90, акація — 120 грн за півлітрову банку.
Були навіть сливи по 25 гривень за кіло (трохи зів’ялі) і такі ж груші — по 20.
Зелень, кріп і петрушка 18-20 грн за сто грамів. Зелена цибуля — 7 грн за 100 грамів. Цибуля біла по 7-10 гривень за кілограм. Морква южна — 12. Можна знайти неюжну по 8-5 гривень за кіло.
Картопля по 10 дрібніша, більша по 12-15. Буряк — 12. Капуста — 7 грн/кіло.
Огірки — 75-80 грн/кіло, помідори — 40 грн.
Олія, привезена з Дніпра: льон — 60 грн за літр, кольза — 50, рижій — 60. Кажуть, всі три дуже пахучі, і до картоплі в мундирах добра, і просто хліб мочати.
Стакан квасолі — 10 гривень. Горіхів лущених — 20. Купка часнику — 10, штучка — 5 (більша голівка). Або 70 гривень за кіло. Пакет порізаного гарбуза — 15.
Сушені білі гриби — 100 гривень за 100 грамів.
Олена Гобанова, тижневик «Вісник Ч» №10 (1817), 11 березня 2021 року
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.