Святкова випічка до новорічного столу
АКТУАЛЬНО Зима – казкова пора, пора ніжного пухнастого снігу, легкого (іноді не дуже) скрипучого морозцю, чарівних довгих сімейних вечорів і найголовніше – пора найцікавіших свят.
Новий рік та Різдво затишні свята, які усі ми пам’ятаємо з дитинства. Свята з особливою сімейною атмосферою, свята оповиті бажаннями та мріями, свята чарів та смакоти.
Мабуть у кожного є багато чарівних дитячих спогадів саме з новорічно-різдвяних святкувань – ароматна ялинка, витинанки, вогники святкових гірлянд, свічечка на вікні, смачні святкові страви і… аромати бабусиної (маминої) святкової випічки… Аромати ванілі та кориці, шоколаду, горіхів, чорносливу, яблук, дріжджового тіста… мимоволі зринають з пам’яті лише при згадці про зимові свята.
Тому сьогодні ми з вами поговоримо саме про святкову домашню випічку: кекси, мафіни, пироги, смачні торти і пляцки (від простої до складної)… Смакуватимемо разом.
Мабуть найпростішою випічкою до свят будуть прості шоколадні мафіни. Але ж ми з вами говоримо про святкову випічку тому додамо до них святкового смаку чорносливу. Смак просто незрівнянний.
Шоколадні мафіни з чорносливом
Інгредієнти: чорнослив (в’ялений) – 200 г, коньяк – 100 мл, борошно – 250 г, какао – 50 г, розпушувач – 1,5 ч.л., сода – 0,5 ч.л., цукор – 160 г, яйця – 2 штуки (С0), олія – 130 мл, молоко – 140 мл, кава міцна – 60 мл, школад чорний – 50 г, ванільний цукор – 15 г, шоколад чорний – 100 г, вершки (30%) – 100 мл.
Всі інгредієнти для приготування мафінів мають бути кімнатної температури.
Перед початком приготування дрібно ріжемо чорнослив, заливаємо коньяком, ставимо на вогонь, прогріваємо до «перших бульбашок», знімаємо з вогню, залишаємо на 1-1,5 години.
Змішуємо яйця, олію, молоко, цукор та ванільний цукор. В іншій посудині змішуємо борошно, соду, розпушувач та какао, просіюємо до рідких інгредієнтів, розмішуємо до однорідності. Додаємо тертий чорний шоколад (50г) та чорнослив з ромом, ще раз вимішуємо.
Викладаємо тісто у форми, випікаємо при температурі 160 градусів 25-30 хвилин. Виймаємо. З нагрітих вершків та шоколаду готуємо глазур, поливаємо кекси, зверху викладаємо чорнослив. Смачного!
Зимові свята ніколи не проходять без яблучних пирогів, що пахнуть теплом та корицею.
Яблучний пиріг з смородиновим варенням
Інгредієнти: Яблука (ренет) – 1,3 кг, варення смородинове – 4 ст.л., кориця Тісто: Борошно – 2 скл., борошно грубого помелу – 1 скл., розпушувач – 1 ч.л., ванільний цукор – 20 г., цукор – ¼ скл., масло (маргарин) – 200 г, жовтки – 5 шт., сметана – 1 ст.л.,
Пудинг: Білки – 5 шт., сіль – щіпка., цукор – ¾ скл., олія – ¼ скл., пудинг ванільний – 1 упаковка.
Рекомендуємо також ознайомитись з рецептом Смачного корнуельського яблучного пирога.
З перелічених інгредієнтів замішуємо тісто. Дно форми (25х35) змащуємо масло та присипаємо панірувальними сухарями. Відділяємо 2/3 тіста, розкачуємо за розміром форми, перекладаємо в форму. Разом з формою відправляємо в холодильник на 30-40 хвилин. Решту тіста вкриваємо харчовою плівкою, відправляємо в морозилку.
Яблука чистимо, розрізуємо на четвертинки, видаляємо серцевинку, нарізуємо скибочками. Посипаємо корицею, акуратно вимішуємо.
Білки збиваємо з сіллю та цукром, додаємо пудинг (порошок), в кінці збивання тонкою цівкою вливаємо олію, збиваємо на найменшій швидкості. На охолоджене тісто викладаємо варення, рівномірно розкладаємо яблука, зверху викладаємо білки з пудингом. Виймаємо тісто з морозилки, тремо на грубій тертці зверху на білки. Випікаємо при температурі 180 градусів близько години. Смачного!
gorod.cn.ua
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.
Теги: домашня випічка, мафіни, пиріг