Власниця садової ліани – лимонника китайського – Світлана Бухно незабаром збиратиме урожай. Вона залюбки показала нам цю витку рослину, розповіла про цілющі властивості ягід, що також мають кілька «відтінків» смаку, та поділилася своїми рецептами джему й тонізуючого напою з них.
Схованка від спеки й вірусу
Світлана Бухно – родом з Мени, донька фронтовика Кузьми Бухна і ланкової-колгоспниці Ганни, найстарша з трьох дітей. Навчалася в бухгалтерському технікумі в Харкові. Більшу частину свого життя мешкає в Чернігові. 36 років пропрацювала на чернігівському камвольно-суконному комбінаті. На заслуженому відпочинку пані Світлані також не сидиться без діла, як тільки потепліє й до самих холодів – працює на дачній ділянці, що поблизу села Деснянка, неподалік Чернігова. Тут ми з нею й зустрілися.
Перед парканом – три височезні туї. У дворі затінок – над головою в’ється виноград.
– У мене і в кімнаті прохолодно, одну стіну будинку затіняє виноград, три інші – лимонник. Я ховаюся на дачі від спеки, а також від коронавірусу, – каже це пані Світлана і веде показати ліану, що посадила років двадцять тому. – Ось вона, бачите як розрослася. Під листочками стигнуть ягоди. Цьогоріч урожай дуже хороший. Хто забажає – усім наділю.
Присідаємо на лаві перед ґанком. Поруч у квітках танцюють бджілки. Господиня згадує молодість, часи, коли по цеглинці зводили цей будинок, і дякує долі, що тепер має можливість побути ближче до природи, дихати чистим повітрям, слухати спів пташок, піклуватися про садок і мати приємні клопоти на городі та клумбах.
– Це все робота мого дорогого чоловіка Володимира, – пишається жінка. – Він був майстром на всі руки, а ще чудово розумівся на техніці. Також допомагав нам будуватися тато, приїздив сюди аж з Мени. Тепер мені тут добре.
За словами пані Світлани, у середині вісімдесятих років минулого століття земельні ділянки поруч з лісом роздавали працівникам багатьох чернігівських підприємств. Виробничникам. Зокрема, представникам радіозаводу, «Хімволокна», камвольно-суконного комбінату, торфооб’єднання, швейної та взуттєвої фабрик. Усього в садівничому товаристві «Ювілейне» – майже чотири сотні дачних ділянок.
Посадила крихітку
Садівництвом і городництвом пані Світлана захоплюється все життя. Колись передплачувала спеціалізовані журнали і газети. Яких тільки квітів та екзотичних рослин не вирощувала у своєму садку!? А років двадцять тому вперше почула від однієї знайомої про лимонник китайський, садову ліану з цілющими ягодами. Захотіла посадити й собі.
– Ця жіночка дала мені малесенький саджанець, такий тонесенький, здавалося, що ось-ось він зламається. Я його обережно земелькою присипала, ретельно доглядала і років десять ліана просто розросталася. Зрідка з’являлися ягідки, їх було мало. А потім лимонник прискорився в рості, стала його розсаджувати, і вже за стільки літ він оповив стіни майже всього будинку, бесідку, – веде розмову господиня. – Ліана дає не лише тінь, естетичне задоволення, а й корисні плоди. Були роки, коли збирала відро ягід, а було й більше. Нинішній врожай – найщедріший!
Квітки лимонника запашні та ніжні, немов порцелянові, каже пані Світлана. Зацвітають у травні або червні. Ягоди зібрані в невеликі грона, подібні до виноградних, дозрівають у серпні-вересні. Мають особливий, властивий тільки лимоннику, запах. Смак цікавий, описати його складно, ліпше, звичайно, спробувати.
– Є і кислинка, і солодкість, і пікантна гірчинка. Плоди використовують як будь-які інші ягоди – варять варення та джеми, роблять настоянки, застосовують у кондитерських виробах, – розповідає чернігівка. – Я багато читала про лікарські властивості китайського лимонника, він подібний до женьшеню, ягоди мають тонізуючу дію, стимулюють роботу мозку, допомагають відновитися після великих фізичних навантажень. Здавна жменю сушених ягід мандрівники брали з собою в дорогу, 2-3 ягоди на день достатньо, щоб відчувати бадьорість та прилив сил. А ось побічних ефектів, подібних до кави, лимонник не має, не виснажує нервову систему. Ягоди містять велику кількість вітамінів, мікроелементів, біофлавоноїдів, органічних корисних кислот. Основна дія: стимулююча, загальнозміцнююча, імуномоделююча. А ще плоди лимонника використовують як косметичний засіб: для обличчя і тіла – збагачують лосьйони, креми, маски. Листя застосовують для полоскання волосся. Також з лимонника виготовляють різні настоянки, важливо перед їх застосуванням спочатку проконсультуватися зі своїм/своєю лікарем/лікаркою.
Джем із лимонника
Світлана Бухно ділиться рецептом джему з ягід лимонника:
– Щоб отримати джем, потрібно підготувати 1 кг ягід і 1,5 кг цукру. Перетертий лимонник звільняємо від шкірок і кісточок, а потім перемішуємо з цукром. Все ставимо на слабкий вогонь і варимо, поки рідина не матиме густу консистенцію. А потім готовим джемом заповнюємо банки.
Тонізуючий напій
– Свіжі ягоди лимонника потрібно ретельно помити, залити гарячим сиропом (1,25 кг цукру, 0,6 мл води на 1 кг плодів), витримати 1-2 години, прокип’ятити упродовж 5 хвилин і дати охолонути. Тонізуючий напій допоможе повернути сили і життєву енергію, – радить пані Світлана і бажає всім читачам «Деснянки» бути здоровими, бадьорими і життєрадісними.
За інформацією фармацевтичної енциклопедії, на території України лимонник китайський вирощують як декоративну, харчову і лікарську рослину. Збирають плоди з вересня і до початку заморозків, протягом 2-3 днів пров’ялюють на вільному повітрі під накриттям, а потім штучно досушують у сушарках, починають при температурі 35–40 °С, закінчують при температурі 60 °С. Насіння виділяють із вичавків, які залишаються після переробки плодів на сік. Сушать насіння при температурі, не вищій за 50 °С. Готову сировину зберігають у полотняних мішечках у сухому приміщенні, яке добре провітрюється.
Плоди містять до 20% органічних кислот, основні з яких лимонна (11%), яблучна (10%) та винна, фенольні сполуки, гомізини А, В, С, D, F, G, H, N, вітаміни С (у сухих плодах до 500 мг%) та етерну олію.
Настоянку лимонника (1:5, 95% спирт) застосовують при фізичній та розумовій перевтомі, для посилення гостроти зору, при астенічних і астенодепресивних станах, при трофічних виразках; препарат посилює адаптогенні властивості організму.
Сік лимонника використовують як тонізуючий напій, корисний при пониженій кислотності шлункового соку.
Протипоказання: при підвищеній нервовій збудливості, безсонні, підвищеному артеріальному тиску і порушеннях серцевої діяльності.
Застосовують у гомеопатії.
Лариса Галета, «Деснянка» №36 (875) від 9 вересня 2021
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.