Среда, 15 Апреля 2020 12:03 | Просмотров: 2873 | Обновлено 27 Апреля 2020 09:40
Дифтерія, ботулізм, хвороба Лайма, туберкульоз, кір, вітряна віспа. І це далеко не повний перелік інфекційних хвороб, через які в Україні трапляється подеколи епідемічний підйом захворюваності. А тепер додалася ще й коронавірусна інфекція COVID-19.
Інфекційні захворювання завжди були й залишаються серйозною проблемою суспільства. І найгірше те, що більшості хвороб властива одна підступна риса. Під час інкубаційного періоду збудник може виділятися й передаватися іншим. Тобто коли людина вже заразилася вірусом, але ще не має жодних зовнішніх симптомів хвороби, вона може заразити інших.
Які ж інфекційні хвороби підстерігають нас кожної пори року? Як убезпечити себе від них і бути напоготові в разі виникнення нових спалахів? Про це та інше в нашому інтерв’ю з лікарем-інфекціоністом Тетяною ЖАБКО.
— Пані Тетяно, нагадайте, які хвороби нас підстерігають у різні пори року, а які не залежать від сезону?
— У холодну пору найбільше хворих із так званими застудними захворюваннями. Це — гострі респіраторні вірусні інфекції, грип, бронхіти, пневмонії. У теплу пору року збільшується кількість хворих із харчовими отруєннями, кишковими інфекціями, хворобою Лайма (після укусу інфікованим кліщем), лептоспірозом, бешихою. Незалежно від пори року у нас можуть лікуватися пацієнти з ангінами, менінгітами (запалення оболонок головного мозку), вірусними гепатитами В, С, та ВІЛ-інфекцією.
— Захворюваність на лептоспіроз сезонна? Як і на хворобу Лайма? Які його симптоми і як запобігти хворобі?
— Так, лептоспіроз — це якраз бактеріальне захворювання, яким найчастіше хворіють улітку. Збудник один і той самий, що викликає хворобу Лайма. Тільки при лептоспірозі переносниками є гризуни (миші, пацюки) або тварини — собаки, свині та корови. Людина передати цю хворобу іншій людині не може. Збудник передається людині через воду, ґрунт, харчові продукти. Ось чому пік цього захворювання припадає саме на літній період, коли люди активно починають купатися, рибалити. Хвороба проявляється наступним чином. Дуже часто початок раптовий, із високою температурою тіла, дуже вираженим головним болем, загальною слабкістю та м’язовим болем у ногам. Біль може бути настільки сильним, що людина не може ходити. При цьому захворюванні можуть вражатися нирки із розвитком гострої ниркової недостатності, а також печінка. І тоді виникає жовтуха. Такі пацієнти при тяжкому перебігу можуть загинути від розвитку шоку або кровотеч.
— Бешиха у народі більше відома як «рожа». І до сього часу існують нетрадиційні, так звані, народні методи лікування цієї хвороби. Подеколи люди свідомо ігнорують візит до лікаря. Які можуть бути наслідки такого нетрадиційного лікування?
— Це захворювання викликається такою бактерією, як стрептокок. Стрептококи викликають ангіни, фарингіти, пневмонії, скарлатину, менінгіти, а також бешиху. Хвороба протікає з високою температурою, вираженою інтоксикацією у вигляді трясовиці, нудоти та блювоти, а далі виникає запальний процес у вигляді почервоніння, набряку, болю. Найчастіше вражаються кінцівки, але іноді бешиха може з’явитися й на обличчі. Лікується досить довго. Іноді можуть виникнути ускладнення у вигляді гнійників, запалення судин, тривалих набряків кінцівок (так звані лімфостази), розвитком шоку, сепсису. Лікувати бешиху потрібно медичним шляхом. Складність полягає ще в тому, що дуже часто вона переходить у хронічне захворювання і такі хворі змушені періодично лікуватися в інфекційному відділенні протягом довгих років. А іноді це захворювання може призвести до інвалідності. І про це слід пам’ятати.
— Ботулізм. Він і надалі залишається у нас одним із поширених і тяжких інфекційних захворювань? Нагадайте, чим він небезпечний.
— Так. Напередодні Великодня ще раз хочу нагадати про таке небезпечне захворювання, як ботулізм. У 2019 році в Україні був серйозний спалах і, на жаль, ми навіть мали летальні випадки. Це захворювання належить до харчових отруєнь. Небезпека полягає в тому, що збудник виділяє дуже сильний токсин, який вражає нервову систему. Чому нагадую саме зараз про це захворювання? Тому що збудник може потрапити в організм людини не тільки при вживанні риби, особливо непатраної, але й при вживанні м’ясних продуктів домашнього приготування: ковбас, буженини, м’ясних консервів. Закликаю бути максимально обережними й дотримуватися суворих правил термічної обробки під час приготування таких продуктів.
— Наприкінці минулого року в Україні стався спалах дифтерії. Яка ситуація нині з цим захворюванням? Чи може воно повернутися?
— Дифтерія — це інфекційне захворювання з повітряно-крапельним механізмом передачі. Джерелом інфекції може бути хвора людина або носій цього збудника. Часто при дифтерії йде враження мигдаликів та ротоглотки. І тому це захворювання можна легко сплутати з ангіною. Але лікар завжди має звернути увагу на характер нальотів на мигдаликах, їх поширення, наявність чи відсутність набряку на шиї, ознак дихальної недостатності. Небезпека дифтерії полягає в тому, що збудник виділяє токсин, який викликає дуже небезпечні ускладнення дихальних шляхів, нервової системи, серця, нирок тощо. Інфекціоністи давно попереджали про повернення дифтерії. Річ у тім, що багато інфекційних захворювань мають певну циклічність. Тобто вони повертаються до людей кожні 5-10-25 років. Є таке поняття, як «керовані» інфекції. Тобто шляхом щеплення у людей виробляється імунітет проти збудників цих захворювань. І люди не хворіють або перебіг хвороби відбувається без грізних ускладнень для життя. Саме дифтерія належить до таких «керованих» інфекцій. Якщо графіку щеплень не дотримуватися й відмовлятися без вагомої причини від вакцинації, це миттєво призводить до того, що ми перестаємо контролювати такі захворювання. До речі, що й сталося нещодавно з дифтерією, кором, поліомієлітом. У 2019 році дифтерія почала «піднімати» голову. На щастя, в нашому інфекційному відділенні таких хворих не було, але радіти зарано.
— А що робити, якщо людина не пам’ятає, які саме щеплення вона робила? І не знає, чи є у неї імунітет до тієї чи іншої інфекційної хвороби?
— Сьогодні є можливість перевірити свою напруженість імунітету до цих інфекцій. Адже, справді, людина не завжди пам’ятає про свій графік вакцинації або ця інформація може бути втраченою. Тоді треба здати спеціальні аналізи. Після отримання результату сімейний лікар завжди підкаже про необхідність ревакцинації.
— Наскільки небезпечно не закінчувати лікування інфекційного захворювання?
— Для кожного захворювання є свій термін лікування. Дуже часто стикаюсь у своїй практиці з тим, що тільки-но хворому стає легше, він наполягає на виписці із відділення та припиненні лікування. Чим це загрожує? Тим, що хворому знову стане гірше, розвинуться ускладнення або захворювання перейде в хронічну форму, і тоді лікувати буде набагато складніше й довше. Я завжди попереджаю про це своїх пацієнтів.
— Пані Тетяно, хто в найбільшій зоні ризику інфекційних захворювань?
— Звісно ж, люди старшого віку. Адже з роками з’являється більше супутніх хронічних захворювань. Але якщо молоді люди уже мають хронічні хвороби (цукровий діабет, ожиріння, гіпертонічну хворобу, бронхіальну астму), вони теж підпадають під цю категорію. Саме у цієї групи людей найчастіше помічається зниження захисних сил організму у боротьбі з вірусами або бактеріями, які викликають інфекційні захворювання. Це те, що часто називають зниженим імунітетом. Міцний імунітет може захистити від багатьох бактерій та вірусів. Навіть якщо людина захворіє, недуга у більшості випадків минає швидше, легше і без ускладнень.
— Як і чим зміцнити імунітет?
— Імунітет можуть зміцнити прості речі. Треба намагатися дотримуватися здорового способу життя, вживати, наскільки це можливо у наш час, «здорову» їжу, подбати про своє психічне здоров’я, покращити сон. Усе це суттєво впливає на стан нашого імунітету.
— Правильне харчування корисне для посилення імунної системи. А наскільки корисні екзотичні фрукти та овочі з супермаркетів, які ми купуємо не по сезону?
— Стосовно екзотичних фруктів. Звісно, виникає велике бажання їх скуштувати, але, можливо, не всі розуміють, що екзотичні фрукти на смак значно відрізняються від тих самих фруктів у країнах, де вони ростуть. Те ж саме з їхньою користю. Для нас, українців, генетично більше підходять ті овочі та фрукти, які ростуть у нас. І користі від них набагато більше.
— Вірити чи ні рекламним препаратам, які піднімають імунітет? На скільки вони дієві?
— Дуже обережно треба ставитися до препаратів, які рекламують для підвищення імунітету. Зараз це модна тема. Але треба дуже досконало знати механізми імунної системи, щоби не нашкодити. Адже можна так «настимулювати» імунну систему, що вона виснажиться і в потрібний момент просто не зможе вчасно відреагувати на вірусну або бактеріальну «атаку». У своїй практиці я застосовую такі препарати вкрай рідко і виключно за суворими показниками.
— Розкажіть про користь і небезпеку домашньої молочної продукції.
— Розумію людей, які купують молочну продукцію на базарі. Адже в наш час надпис на упаковці «сметана» або «сир» не завжди гарантує справжню сметану чи сир, яку ми купуємо в супермаркеті. Це може бути сметановмісний або сировмісний продукт. Людина йде на базар за натуральними молочними продуктами, але їхня якість залежить від порядності та охайності продавців. При недотриманні ними суворих санітарних норм ми можемо отримати серйозні харчові отруєння або кишкові інфекції — сальмонельоз, ешерихіоз та інші. Тож якщо ви купуєте молочні продукти у перевіреної роками господині, рекомендую обов’язково зробити термічну обробку.
— Які ліки мають бути в кожній домашній аптечці?
— На мою думку, обов’язково треба покласти туди лікарські засоби, які допомагають при кишкових розладах — ентеросорбенти, знеболюючі препарати, препарати для зниження високої температури. Хто схильний до алергічних реакцій, мусить завжди тримати протиалергічні лікарські засоби. Ті, у кого високий тиск, мають подбати про препарати для зниження тиску. Підсумовуючи, хочу сказати, що домашню аптечку треба формувати в залежності від стану здоров’я кожної людини.
— А чим можна знижувати температуру тіла?
— Підвищення температури тіла — це захисна функція організму. Саме при підвищенні температури активуються ці функції. Тому ми рекомендуємо температуру до 38,5 не знижувати. Але я розумію, що люди бувають різні, тому іноді потрібен індивідуальний підхід. Які препарати можна використовувати? «Парацетамол», але треба пам’ятати про його токсичну дію на печінку при високому дозуванні та тривалому прийомі. Добре себе зарекомендували «Німесулід», «Ібупрофен», «Мефенамінова кислота». При грипі забороняється прийом «Ацетилсаліцилової кислоти» (особливо дітям) та «Анальгіну», бо є ризик ускладнень. Сьогодні є рекомендації не приймати «Ібупрофен» при COVID-19.
— І наостанок кілька корисних порад нашим читачам.
— Нагадаю, що захистити нас від багатьох бактерій та вірусів може міцний імунітет. Тож не зволікайте правилами гігієни та корисною здоровою їжею. Відмовтеся від шкідливих звичок, уникайте стресів, подбайте про здоровий сон, підтримуйте здорову вагу, по можливості займайтеся спортом. А ще імунітет зміцнює позитивне сприйняття світу. Намагайтеся бачити позитивне в кожному дні. І не забувайте: гарний настрій та позитивні емоції — запорука нашого здоров’я.
Підготували Валентина Науменко та Поліна Могінська, Чернігівська обласна газета «Деснянська Правда». Фото надане респонденткою
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.
Теги: COVID-19, Тетяна Жабко, пандемія, лікар-інфекціоніст