На Чернігівщині почався весняний грибний сезон
Втім затяті любителі тихого полювання не припиняли його навіть узимку. Скажімо, багато хто збирав фламуліну — опеньки з яскраво-оранжевими шапочками.
— Тут треба бути пильним, бо їх можна переплутати з несправжніми опеньками. На вигляд вони схожі, — попереджає Микола Зайченко із Сосниччини. Крім фламуліни, йому дуже щастило на гливу. Закрив сезон на неї перед самим Новоріччям.
Із настанням весни грибники почали збирати (на гнилому листі, корі дерев тощо) саркосцифу. Її легко помітити, бо має яскраво-червону заглиблену всередину шапочку.
Стверджують, що цей незвичний для багатьох гриб не тільки смачний, а й дуже корисний — лікує грип, застуду, бронхіт.
Після саркосцифи почали з’являтися сморчки. Вони ще ті мастаки ховатися під листям. Та грибники все одно їх вишукують. Перші вже продають — по 100 і більше гривень за кілограм.
— Пішла по сморчки, а набрала ще й гливи. З’явилася весняна, — розповідає Тетяна Логвиненко з Менщини.
Досвідчені грибники, які знають усі особливості своїх лісових трофеїв, їдять їх навіть сирими (як, скажімо, багатий на залізо та калій драглистий м’якуш аурикелярії вухоподібної — відомої також як іудине вухо). Та новачкам, перш ніж подавати таку екзотику до столу, не завадить добре вивчити і суворо дотримуватися технології її приготування.
Джерело: газета "Гарт", Марія ІСАЧЕНКО.
Фото Миколи Зайченка і Тетяни Логвиненко
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.
Теги: гриби, сезон, грибники, саркосцифа