Зробити стартовою Мобільна версія сайту Головна сторінка » Новини » Місто і регіон » На Чернігівщині почався весняний грибний сезон

На Чернігівщині почався весняний грибний сезон

 

Втім затяті любителі тихого полювання не припиняли його навіть узимку. Скажімо, бага­то хто збирав фламуліну — опеньки з яскраво-оранжевими шапочками.

— Тут треба бути пильним, бо їх можна пе­реплутати з несправжніми опеньками. На ви­гляд вони схожі, — попереджає Микола Зай­ченко із Сосниччини. Крім фламуліни, йому дуже щастило на гливу. Закрив сезон на неї перед самим Новоріччям.

Із настанням весни грибники почали зби­рати (на гнилому листі, корі дерев тощо) саркосцифу. Її легко помітити, бо має яскра­во-червону заглиблену всередину шапочку.
Стверджують, що цей незвичний для багатьох гриб не тільки смачний, а й дуже корисний — лікує грип, застуду, бронхіт.

Після саркосцифи почали з’являтися сморчки. Вони ще ті мастаки ховатися під лис­тям. Та грибники все одно їх вишукують. Пер­ші вже продають — по 100 і більше гривень за кілограм.

— Пішла по сморчки, а набрала ще й гли­ви. З’явилася весняна, — розповідає Тетяна Логвиненко з Менщини.

Досвідчені грибники, які знають усі осо­бливості своїх лісових трофеїв, їдять їх навіть сирими (як, скажімо, багатий на залізо та ка­лій драглистий м’якуш аурикелярії вухоподібної — відомої також як іудине вухо). Та новач­кам, перш ніж подавати таку екзотику до сто­лу, не завадить добре вивчити і суворо дотри­муватися технології її приготування.



Джерело: газета "Гарт", Марія ІСАЧЕНКО.
Фото Миколи Зайченка і Тетяни Логвиненко

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: гриби, сезон, грибники, саркосцифа

Додати в:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.