Мобильная версия сайта Главная страница » Новости » Місто і регіон » У Кудрівці виготовляють крафотові сири

У Кудрівці виготовляють крафотові сири

 

Ідея відкрити виробництво належить вихідцю села Роману Солодаренку. Він вболі­ває за долю селян. І не міг байдуже спостерігати за тим, як більшість земляків-трудівників задарма виносять з домогосподарств молоко - в основному єдине джерело сво­го доходу. Його геніальний задум підтримали. І вже незабаром мине рік, як кудрівськими сирами можуть насолоджуватися найприскіпливіші гурмани. А такою справжньою, виключно з натуральної сировини, продукцією, тільки й смакувати.



На фото Роман Солодаренко, фото з газети "Гарт"

Крафтові сири - це якісні сири, вироблені завдяки ручній праці лише на молоці та заквасці, окремі види - з додаванням паприки, трав, спецій та гуньби. Крафтові сири вважаються якіснішими і смачнішими, ніж звичайні фабричні.



На знімку: сировари-технологи з готовою продукцією: Ольга МАКСИМЕНКО та Олена МОЙСІЄНКО. Фото Віктора ШЕВЧЕНКА

Ми розмовляємо з керівником виробни­цтва Арсеном Булавкою у самому примі­щенні сироварні. Одночасно нам прово­дять екскурсію-огляд, тож можемо бачи­ти, як народжуються кудрівські крафтові сири: від кімнати, де приймають молоко від селян, до приміщення, де його пере­робляють, соляної ванни, де сир мокне у спеціальному розчині на спеціальних під­ставках. Ну й, звісно, святе місце схови­ща, де сири дозрівають, акуратно викла­дені на стелажах, чекають свого часу. У новому приміщенні чисто, всі працівники одягнуті відповідно до вимог на виробни­цтві - білі халати, чепчики, змінне взуття.
Валентина, яка приймає молоко, добре знає своїх постачальників, бо всі вони її односельці. Довіряє всім, але і перевіряє молоко, яке принесли, така вже в неї ро­бота. Але суттєвих зауважень вже мало. На початку траплялися іноді казуси, бо люди звикли здавати молоко, іноді доли­ваючи водою або збираючи вершки. Але нині контингент постійний, порядний, з якими склались довготривалі партнерські відносини. Тому у сировині вагатися не слід. Звідси випливає й висновок про те, що готові сири - це тільки натуральний, високої якості продукт. А от ціна народна - від 210 грн за кілограм справжнього сиру. Якщо люди вважають, що для них це до­рого, то помиляються. Не потрібно еконо­мити на якісних продуктах, це наше здо­ров'я. Краще купити мінімум, але посма­кувати до душі, знаючи, що ми отрима­ли певну кількість кальцію і всіх інших по­живних речовин, які мають бути в сирах, і яких абсолютно не буде у сирних про­дуктах, які виготовляються без вмісту мо­лока. Молоко у населення закупляють по найвищій ціні.

Наша міні-сироварня має не вели­кі потужності виробництва, - розпові­дає Арсен. - За місяць ми переробляємо близько 7 тонн молока. При цьому забез­печуємо селян грошима. Плануємо збіль­шувати виробництво, щоб забезпечити ще більше фермерів-селян доходом від їх господарства. Оскільки наша першочергова мета - це переробити молоко кудрівчан.





Тим часом, ми доходимо до сиросховища - по­трапляємо у не­ймовірну комірчи­ну з неймовірним запахом, де сири дозрівають і че­кають свого часу. Тут багато різного сиру. Асортимент поки що не широ­кий, проте дуже якісний. Загалом у Кудрівці виро­бляється 4 види твердих сирів: «Слов'янський», Слобожанський», «Гауда», «Грюнвальд», а також 4 види бринзи, моцарели та моцареловий рулет.

Всі сири виготовлені виключно за оригі­нальною рецептурою і тільки з натурального коров'ячого молока ви­сокої якості без консервантів та штучних добавок. «Старий хрич» - це копчений твердий сир. Моцареловий рулет із час­ничком, томатами та базиліком. «Чечіль» копчений - це неперевершений сир з не­повторним смаком. Фермерська брин­за дуже ніжна та має горіховий після- смак. Фермерська моцарела ідеально підходить для приготування піци, салатів, бутербродів. Цей сир має неповторний смак та аромат, який важко описати сло­вами. Треба тільки спробувати.

Крім сирів, компанія «Кудрівські сири» випускає вершкове масло та шоколадне масло. Воно має насичений вершковий аромат, ідеальне у кулінарії, добре сма­кує на бутербродах.

- Наші технологи - це досвідчені, залюблені в свою роботу фахівці, які мають 25-річний досвід у сфері виготовлення си­рів, - з великим піднесенням розповідає Арсен. - Загалом на виробництві задіяно не багато працівників, адже і потужності не великі. Маємо працівників з Кудрівки, Киріївки та Мени.

Найулюбленіший сир Арсена - брин­за із корисною гуньбою (пажитник), тому що це найніжніший сир, який пробував в своєму житті.

Кудрівські крафтові сири можуть ску­штувати всі жителі України, замовивши через фейсбук, зайшовши на офіційну сторінку «Кудрівські сири» і одержавши Новою поштою. А жителі Сосниччини мо­жуть купити сири в торговій точці, що по вул. Богдана Хмельницького, біля РАгСу. Підприємці - власники продовольчих ма­газинів можуть замовити продукцію для своїх покупців, звернувшись за телефо­ном (093)550-42-19 і товар обов'язко­во буде доставлений. Купуйте кудрівські сири та насолоджуйтесь смаком нату­ральної висококласної продукції!



Джерело: газета "Вісті Сосниччини", Олена КУЗЬМЕНКО. Фото Віктора ШЕВЧЕНКА.

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: сир, Кудрівка, Солодаренко

Добавить в: