У Кудрівці виготовляють крафотові сири
Ідея відкрити виробництво належить вихідцю села Роману Солодаренку. Він вболіває за долю селян. І не міг байдуже спостерігати за тим, як більшість земляків-трудівників задарма виносять з домогосподарств молоко - в основному єдине джерело свого доходу. Його геніальний задум підтримали. І вже незабаром мине рік, як кудрівськими сирами можуть насолоджуватися найприскіпливіші гурмани. А такою справжньою, виключно з натуральної сировини, продукцією, тільки й смакувати.
На фото Роман Солодаренко, фото з газети "Гарт"
Крафтові сири - це якісні сири, вироблені завдяки ручній праці лише на молоці та заквасці, окремі види - з додаванням паприки, трав, спецій та гуньби. Крафтові сири вважаються якіснішими і смачнішими, ніж звичайні фабричні.
На знімку: сировари-технологи з готовою продукцією: Ольга МАКСИМЕНКО та Олена МОЙСІЄНКО. Фото Віктора ШЕВЧЕНКА
Ми розмовляємо з керівником виробництва Арсеном Булавкою у самому приміщенні сироварні. Одночасно нам проводять екскурсію-огляд, тож можемо бачити, як народжуються кудрівські крафтові сири: від кімнати, де приймають молоко від селян, до приміщення, де його переробляють, соляної ванни, де сир мокне у спеціальному розчині на спеціальних підставках. Ну й, звісно, святе місце сховища, де сири дозрівають, акуратно викладені на стелажах, чекають свого часу. У новому приміщенні чисто, всі працівники одягнуті відповідно до вимог на виробництві - білі халати, чепчики, змінне взуття.
Валентина, яка приймає молоко, добре знає своїх постачальників, бо всі вони її односельці. Довіряє всім, але і перевіряє молоко, яке принесли, така вже в неї робота. Але суттєвих зауважень вже мало. На початку траплялися іноді казуси, бо люди звикли здавати молоко, іноді доливаючи водою або збираючи вершки. Але нині контингент постійний, порядний, з якими склались довготривалі партнерські відносини. Тому у сировині вагатися не слід. Звідси випливає й висновок про те, що готові сири - це тільки натуральний, високої якості продукт. А от ціна народна - від 210 грн за кілограм справжнього сиру. Якщо люди вважають, що для них це дорого, то помиляються. Не потрібно економити на якісних продуктах, це наше здоров'я. Краще купити мінімум, але посмакувати до душі, знаючи, що ми отримали певну кількість кальцію і всіх інших поживних речовин, які мають бути в сирах, і яких абсолютно не буде у сирних продуктах, які виготовляються без вмісту молока. Молоко у населення закупляють по найвищій ціні.
Наша міні-сироварня має не великі потужності виробництва, - розповідає Арсен. - За місяць ми переробляємо близько 7 тонн молока. При цьому забезпечуємо селян грошима. Плануємо збільшувати виробництво, щоб забезпечити ще більше фермерів-селян доходом від їх господарства. Оскільки наша першочергова мета - це переробити молоко кудрівчан.
Тим часом, ми доходимо до сиросховища - потрапляємо у неймовірну комірчину з неймовірним запахом, де сири дозрівають і чекають свого часу. Тут багато різного сиру. Асортимент поки що не широкий, проте дуже якісний. Загалом у Кудрівці виробляється 4 види твердих сирів: «Слов'янський», Слобожанський», «Гауда», «Грюнвальд», а також 4 види бринзи, моцарели та моцареловий рулет.
Всі сири виготовлені виключно за оригінальною рецептурою і тільки з натурального коров'ячого молока високої якості без консервантів та штучних добавок. «Старий хрич» - це копчений твердий сир. Моцареловий рулет із часничком, томатами та базиліком. «Чечіль» копчений - це неперевершений сир з неповторним смаком. Фермерська бринза дуже ніжна та має горіховий після- смак. Фермерська моцарела ідеально підходить для приготування піци, салатів, бутербродів. Цей сир має неповторний смак та аромат, який важко описати словами. Треба тільки спробувати.
Крім сирів, компанія «Кудрівські сири» випускає вершкове масло та шоколадне масло. Воно має насичений вершковий аромат, ідеальне у кулінарії, добре смакує на бутербродах.
- Наші технологи - це досвідчені, залюблені в свою роботу фахівці, які мають 25-річний досвід у сфері виготовлення сирів, - з великим піднесенням розповідає Арсен. - Загалом на виробництві задіяно не багато працівників, адже і потужності не великі. Маємо працівників з Кудрівки, Киріївки та Мени.
Найулюбленіший сир Арсена - бринза із корисною гуньбою (пажитник), тому що це найніжніший сир, який пробував в своєму житті.
Кудрівські крафтові сири можуть скуштувати всі жителі України, замовивши через фейсбук, зайшовши на офіційну сторінку «Кудрівські сири» і одержавши Новою поштою. А жителі Сосниччини можуть купити сири в торговій точці, що по вул. Богдана Хмельницького, біля РАгСу. Підприємці - власники продовольчих магазинів можуть замовити продукцію для своїх покупців, звернувшись за телефоном (093)550-42-19 і товар обов'язково буде доставлений. Купуйте кудрівські сири та насолоджуйтесь смаком натуральної висококласної продукції!
Джерело: газета "Вісті Сосниччини", Олена КУЗЬМЕНКО. Фото Віктора ШЕВЧЕНКА.
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.
Теги: сир, Кудрівка, Солодаренко