На місці кафе «Пар@Соль» запрацював ресторан «Мальва»
3 грудня у Чернігові по вул. Бєлова відкрився новий заклад – ресторан «Мальва». Його засновницями є Катерина Жуковська та Наталія Чеботар (нині – Калініченко), яку багато хто знає, як власницю сімейного кафе «Буфет», що в центрі міста.
Раніше тут розташовувалося кафе «Пар@Соль», яке 3 роки тому закрилося. На сьогодні у цьому районі міста якраз і не вистачає закладів громадського харчування, де можна смачно поїсти та відпочити у легкій невимушеній атмосфері. Неподалік – «Епіцентр», а довкола житлові будинки. Тому, коли 35-річна Наталія та Катерина, 39 років, маючи більш ніж 15 років досвіду у ресторанному бізнесі, стали замислюватися про його розвиток та відкриття нового кафе-ресторану, вибір впав саме на це місце.
Отже, на вхідних дверях зазначено, що ресторан працює з 11:00 до 23:00 без перерви та вихідних. Перед нами сходи, що ведуть на другий поверх, піднімаємося і потрапляємо до просторої зали з білими столами, м’якими диванами та кріслами. Як видно з деталей інтер’єру - всі меблі та оздоблення дістались «Мальві», від його попередника - «Парасолі».
Біля входу гостей зустрічає невелика ошатна ялинка, що сяє вогниками – передвісниця наступу нового, 2022-го року, а на стелі – оригінальне рішення у вигляді куль із хвойних гілочок. Зал прикрашає велика кількість зелених рослин – у білих вазонах на підвіконнях, у підвішених ящиках угорі колон, які згодом розростуться та перетворяться на квітковий водоспад.
Праворуч від входу – барна стійка, де дівчата-офіціантки готують коктейлі, каву, чай та інші напої. За прилавком - кавоварка з кавовими зернами в резервуарі та установка для кегового пива.
Біля стіни – місця у вигляді кабінок із м'якими шкіряними диванчиками навколо столу. Розраховані на 2-8 осіб. Не довго думаючи, ми вирішили розташуватись у цьому місці за столом, накритим скатертиною у вигляді двох смуг світло-коричневого кольору, які при приглушеному освітленні змінюють колір на бузковий. Стіл прикрашений фужером із живою чайною трояндою жовтого кольору. Приємну атмосферу створює ще й легка фонова музика.
Для верхнього одягу в залі передбачено кілька вішалок, а при вході пальто або шубу можна повісити на плічка. Праворуч від сходів розташовані вбиральні - жіноча та чоловіча, яку легко визначити за пісуаром, унітазом та раковиною синього кольору. Обидві чистенькі, є барабани з туалетним папером, рідке мило та паперові рушники для рук.
Як тільки ми розмістилися за столом, 21-річна офіціантка Аня одразу ж принесла меню. Ресторан позиціонує себе, як заклад європейської кухні з українськими традиціями. Ціни на салати від 79 до 110 грн., холодні та гарячі закуски від 75 до 160 грн., перші та другі страви, є хоспер-меню (від 45 до 90 грн.) та сети для компаній від 500 г до 1050 г. В наявності також десерти (морозиво за 39 грн., пана-кота за 52 та чізкейк за 65), питна вода від 25 грн. за 0,5л, сік за 70 грн./1л та алкогольні напої (горілка, коньяк, віскі, ром, джин, текіла, пиво, вермут та вино, у тому числі ігристе), кава від 25 за еспресо до 40 грн. за лате-макіато, чай за ціною 30-40 грн. за 300 мл і класичні коктейлі за ціною від 60 до 85 грн.
За рекомендацією персоналу ми зупинили свій вибір на рибному сеті, порція якого становить 500 грам та цілком підійде для компанії з двох-трьох гостей (450 грн./500 г). Довго не могли вибрати салат, тому що усім подобалося поєднання солоного із солодким, а в меню було декілька таких видів. Зрештою, вирішили спробувати цілих три: салат з курячою печінкою та карамелізованою вишнею, посипаною мигдалевою крихтою з соусом (82 грн./230 г), салат з ростбіфом, перепелиним яйцем, пармезаном, тунцевим соусом, прикрашений кружальцями хрусткого багету (92 грн./245 г) та салат з прошутто, хурмою, крем-сиром та соусом (90 грн./200 г). Крім цього, ми вирішили скуштувати медальйони зі свинини з пряною вишнею (і через смачне поєднання м’яса з солодкою вишнею, і через доволі низьку ціну - 95 грн. за 200 г) та лаваш з сиром та зеленню (45 грн. за 170 г).
Спочатку подали салати. Вони збуджували апетит вже лише оформленням та виглядом на тарілці. Смак відповідав усім очікуванням і навіть більше. Гармонійне поєднання у салаті соковитої хурми з прошутто, листями салату, легким вершковим сиром та соусом, створювало в цілому неповторний ніжний смак. Такий же особливий смак вийшов і при поєднанні печінки з карамелізованою вишнею, а трохи пізніше – у м’ясних медальонів з вишневим пряним соусом та зверху з крес-салатом.
Рибний сет подали на великій дошці: апетитні шматочки лосося і тунця, та пластини скумбрії, прикрашені лимоном, листочками розмарину і кільцями болгарського перцю, були викладені на листі лаваша. Композицію доповнювали маслини та три види соусів. Що можна сказати про його смак? Ніжна риба, збризнута соком лимону у поєднанні з соусом створювала відчуття танення у роті.
На десерт ми замовили каву американо з молоком (31 грн.) і капучіно (32 грн.). Каву тут варять з купажу бразильської арабіки та робусти (Brazil Mogiana). Вона має смак шоколаду і смажених горіхів з нотками сухофруктів і карамелі, з невеличкою кислинкою та гірчинкою.
Апогеєм вечері став комплімент від закладу – чізкейк, який подав сам шеф-кухар ресторану 35-річний Дмитро Євсєєв. Він має 10-річний досвід роботи саме шефом, і перейшов до «Мальви» із «Старого Чернігова», мотивуючи тим, що тут є можливість розвиватися та експериментувати у своїй улюбленій справі.
Таким чином, ситна, а головне, смачна вечеря, що складалася з салату з хурмою, медальйонів з пряною вишнею, лавашу та кави обійшлася у 261 гривню на 1 людину. Якщо замовити сет, по салату на двох та каву, то все це буде коштувати близько 350 гривень на одну особу.
У ресторані є безкоштовний Wi-Fi та розрахуватися можна карткою за допомогою терміналу.
Єдине, що трішки «підкачало» – це пересолений лаваш. Напевно, кухар просто закохався. Крім цього, виявити якісь «мінуси» нам так і не вдалося. Тому, думаємо, не варто судити суворо – по-перше, це лише початок, по-друге, персонал молодий і лише вчиться, а по-третє, як розповіли Наталія та Катерина: «Ми зараз працюємо в режимі холодного прогону, прибираємо недоліки, вивчаємо смаки наших гостей, цікавимося що подобається, а що ні». Вони переконані, що заклад має працювати як єдиний механізм та постійно дивувати мешканців та гостей міста якісними, вишуканими та смачними стравами. Тому, велике значення надають навчанню персоналу.
- Що, на ваш погляд, найважливіше для ресторану, щоб він став популярним?
- Насамперед, це, звичайно, смачна їжа та гарне обслуговування, а також атмосфера, в якій приємно перебувати.
- Чому ви обрали таку назву для ресторану?
- Ця назва народилася раніше, ніж сам ресторан – спочатку назва, потім ми знайшли приміщення, яке нас надихнуло, злилося все докупи і народилося наше дітище. Квітка мальва в мене асоціюється з чимось українським. Я люблю нашу країну, її співочу мову, в мене навіть прізвище по чоловіку зараз таке гарне – Калініченко. Дома в сім’ї ми розмовляємо виключно українською мовою. А взагалі, мальва означає красу, турботу, дружбу і визнання.
- Чи плануєте ви зустріч Нового року у ресторані?
- Ми все ж таки вважаємо, що для гарної організації новорічних корпоративів та зустрічі нового року потрібно більше часу. А ресторан тільки но відкрився. Тому ми обрали для себе такий формат - по п’ятницях, суботах та іноді в неділю у ресторані буде стильний вініловий музичний супровід, під який за бажанням можна й потанцювати. Якщо хтось захоче відсвяткувати корпоратив у будні – стиль музики можна обговорити індивідуально. Святкування у новорічну ніч у цьому році не передбачене, але ми будемо готувати смачні пакуночки на замовлення.
- На скільки місць розрахований ваш ресторан?
- Ресторан розрахований на 75 посадкових місць. Якщо у нас захоче відсвяткувати якусь подію велика компанія, то щоб усім було зручно, ми можемо накрити столи місць на 60-65. Загальна площа – 270 м2, площа залу – 80.
- Чи є в ресторані банкетний зал?
- Є, але маленький – на 10 місць. Ми поки що працюємо над його інтер’єром.
- Що особливого є у вашому меню?
- Ми маємо дуже класне хоспер-меню – страви доволі швидко готуються в унікальній печі-грилі на вугіллі, яка дозволяє досягти ідеального прожарювання та зберігає всі корисні властивості продуктів. Це звісно шашлик, курчата табака, запечена скумбрія, лаваші з сиром.
Також, для дружніх компаній ми розробили смачні та ситні сети: м'ясний, рибний, пташиний. Незабаром по них буде акційна пропозиція. Наприклад до м'ясного сету, який складається з половини курчати-табака, курячих крилець, шашлику з індички, свинини та курки, цибулі та шматочків кукурудзи, ми подаватимемо пиво. Якщо гості захочуть забрати сет з собою – ми запакуємо в коробку.
- Які плани на найближче майбутнє?
- Поки що ми думаємо стосовно проведення смачних сніданків чи обідів. Також, плануємо організовувати у нашому ресторані різні бізнес-зустрічі, фуршети, семінари тощо. Завдяки «Буфету», ми маємо великий досвід влаштування виїзного обслуговування (кейтерингу), який ми будемо застосовувати і тут. Звичайно, у нас буде доставка страв додому чи офісу.
Наталія Вербицька
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.