Борщ з Єгипту
Не буває двох однакових борщів. По-перше, у кожної господині свої секрети, по-друге, різні сорти овочів можна використати, різні приправи. Ба’, більше — навіть продукти з різних країн! Українці їдуть до Єгипту-Туреччини відпочивати, а вони нам свої овочі відправляють. І виходить борщ з Єгипту.
За іноземними овочами — у Городню. У містечку цілих два супермаркети: «Фора» і «АТБ». Як жартував міський голова Андрій Богдан, третього не треба, і ці конкурують між собою достатньо. Ще один маркет не переживуть.
50 на 50
Як виявилося, усі продукти на борщ у «Форі» місцеві, українські. Ні тобі єгипетської картоплі, ні турецької капусти. Тільки якщо до борщу є намір додати консервованих томатів у власному соку, то можна взяти італійські, за 39.99 (400 грамів).
В «АТБ» око іноземними продуктами аж милується. Але для борщу не знайти імпортного буряка, моркви та капусти. А от молода картопля з Азербайджану, будь-ласка, — 29,95 за кіло. Є цибуля з Туреччини (по 14,95), часник з Єгипту (по 74,99). Пахнуть, як наші. Для любителів додати солодкого червоного перцю — 8 гривень 24 копійки за сто грамів. Якщо хочеться приправити засмажку до борщу свіжими помідорами, то можна купити турецьких (за 33,59).
Отож, закупившись в «АТБ», можна зварити напівєгипетський борщ.
Городянці хваляться: картоплю, моркву, буряк, капусту вирощують самі.
Із бананів, апельсинів і ківі — заливне
Картопля з Азербайджану — то вже, може, і занадто. Але ж є ціла купа фруктів, які в Україні просто не ростуть. Ну, чи поки не ростуть (клімат змінюється, гляди, скоро замість городів з бульбою, наші люди вирощуватимуть банани).
Без яких екзотів не обходиться сьогоднішній супермаркет: що і звідки везуть?
— Ми не обходимось без лимонів у чай, — говорить 46-річна Жанна Гурба, котра прийшла за продуктами після останнього дзвоника із 7-річним сином Богданом. — Також беремо банани, ківі, апельсини. Їх дуже смачно додавати у фруктове заливне. Дітям подобається. Купую фрукти, чищу, нарізаю кругляками. Викладаю на дно тарілок. Тоді розводжу желе. Заливаю круглячки розведеним желе. Даю застигнути.
Отож, 27 травня у супермаркетах Городні можна було купити:
Банани | Еквадор |
Апельсини | Єгипет, Туреччина |
Мандарини | Єгипет, Туреччина |
Ківі | Греція, Італія |
Нектарин, персик | Туреччина, Південно-Африканська Республіка (ПАР) |
Слива | ПАР |
Лимон | Туреччина |
Грейпфрут | Туреччина |
Груша | ПАР, Нідерланди |
Гранат | Туреччина |
Ананас | Коста-Ріка |
Манго | Бразилія |
Кокос | Кот-Д’Івуар, Коста-Ріка |
Авокадо | Перу |
Богдан Гурба з манго з Коста-Ріки і гранатом з Туреччини
* * *
Примітно і приємно, що яблука в магазинах тільки українські. Менш приємно — майже в однакову ціну з бананами з Еквадору. От тільки відстань до республіки Еквадор (у Південній Америці) більша, ніж 11 тисяч кілометрів. А до українських яблук рукою подати...
Рецепт від городнянського рома Андрія Михайлова
Ром Андрій Михайлов із Городні закуповується на борщ
У городянському «АТБ» складає продукти у кошик 25-річний Андрій Михайлов. Капустину обирає велику і міцну. Себе називає циган. Коли поправляю на рома, сміється:
— І так, і так можна, я звик. Хоч я і циганом, та справжній український борщ варити вмію.
Молодий чоловік хвалиться, що не тільки дружина борщ варить, а й він сам. Подружжя має двох діток, у жінки не завжди часу на готування страв вистачає. Андрій роботу на чоловічу і жіночу не ділить.
— На бульйон краще всього використовувати свинячі реберця, — радить. — Буряк треба кришити соломкою. І не в сковорідку кидати до засмажки, а в бульйон. Так смачніше виходить. Поки вариться свинина і буряк, начистити та покришити картоплю, нарізати капусту. Паралельно готувати засмажку. Подрібнити цибулю, натерти моркву. Протушкувати. Додати томатну пасту. Із соусом чи кетчупом гірше смакує, ніж із пастою. Коли м’ясо і буряк майже готові, додати картоплю. Капусту кидати перед самою засмажкою. Коли все кипить, можна додати зелень, приправи, посолити.
— А квасолю?
— То тільки у пісний борщ, який без м’яса, — радикальний Андрій Михайлов. — Я люблю пісний з квасолею та консервою в томаті. Рецепт такий же, як м’ясного, тільки до буряка додати квасолю, а під кінець — консерву. Ох і смакота!
Підготувала Вікторія Товстоног, тижневик «Вісник Ч» №22 (1829), 3 червня 2021 року
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.
Теги: борщ, овочі, Городня, супермаркет, «Вісник Ч», Вікторія Товстоног