Дистанція, маски та їжа у пакетах. МОЗ оприлюднило вимоги щодо роботи закладів з 11 травня
Понедельник, 4 Мая 2020 21:21 | Просмотров: 5268
Міністерство охорони здоров'я оприлюднило проєкт рекомендацій щодо роботи закладів громадського харчування та підприємств в умовах першого етапу послаблення карантину з 11 травня.
Відповідно до розпорядження головного державного санітарного лікаря №31 від 4 травня, загальними вимогами до всіх об'єктів, для яких з 11 травня почнуть діяти послаблення є:
- проведення термометрії всіх працівників перед початком робочого дня;
- наявність антисептичних засобів на вході до приміщення;
- використання співробітниками та відвідувачами засобів індивідуального захисту;
- проведення дезінфекції робочих місць.
Перукарні та салони краси
- дозволено приймати клієнтів лише за попереднім записом і з проміжками не менше 15 хвилин між відвідувачами;
- очікування клієнтами послуги здійснюється за межами закладу, з дотриманням дистанції (1,5 м);
- у приміщенні заборонено перебувати більш ніж 1 клієнту на 10 кв. м, за винятком не більше одного з батьків, які супроводжують дітей або людей, що супроводжують людей з інвалідністю;
- відстань між місцями надання послуг повинна бути не менше 2 м.
Заклади побутового обслуговування населення (пральні, хімчистки, ремонт одягу та взуття)
- закладам необхідно організувати прийом клієнтів у такий спосіб, щоб вони чекали своєї черги на вулиці на відстані не менше 1,5 м один від одного;
- перебування сторонніх осіб та очікування клієнтами послуг у приміщенні забороняється.
Заклади торгівлі непродовольчими товарами
- дозволяється одночасне перебування клієнтів не з розрахунку не більше 1 людини на 10 кв. м;
- обслуговування клієнтів необхідно здійснювати з дотриманням принципу соціального дистанціювання.
Заклади громадського харчування
- обслуговування клієнтів дозволяється виключно на виніс за попереднім замовленням або на літніх майданчиках під відкритим небом;
- рекомендовано забезпечити відстань між відвідувачами на літніх майданчиках не менше 1,5 м.;
- вхід відвідувачів до приміщень закладів громадського харчування заборонено;
- замовлення слід приймати за телефоном або через спеціально облаштоване віконце (вхідні двері);
- місце розрахунку має бути обладнано пристроями для безконтактної оплати, поличкою для передачі замовлення без контакту з клієнтом.
- замовлення має видаватися виключно в одноразовому посуді та в закритій тарі;
- видача клієнтам меню заборонена. Воно має бути розміщено для ознайомлення поруч з місцем видачі замовлення.
Робота нотаріусів, адвокатів та аудиторів
- рекомендовано приймати клієнтів лише за попереднім записом і з проміжками не менше 15 хвилин між відвідувачами;
- очікування клієнтами послуги безпосередньо в закладі буде заборонено.
- на випадок клієнтів, які прийшли без запису, біля дверей має бути розміщений домофон або дзвінок, та інформація про способи запису.
Зони відпочинку
- адміністрації рекомендується забезпечити функціонування туалетів та наявність антисептичних засобів у них;
- заборонено проведення організованих заходів та подій з великим скупченням людей;
- відвідувачам дозволено використовувати зони для занять спортом та пробіжок за умови дотримання дистанції.
Що відомо
- З 12 березня по всій території України запровадили карантин, а згодом уряд продовжив обмеження до 22 травня, проте з послабленнями.
- Україна закрила кордони для іноземних громадян та повністю закрила пункти пропуску для пасажирського сполучення. Також зупинили роботу метро у Києві, Харкові та Дніпрі, рух наземного транспорту в містах й міжміське й міжобласне залізничне та авіасполучення.
- По всій країні закрили заклади торгівлі, крім продуктових магазинів, аптек, автозаправок і банків.
- Міністерство охорони здоров'я рекомендувало лікарям скасувати заплановані операції. Проведення всіх операцій було відкладено на період карантину.
- На початку квітня було затверджено список додаткових обмежень на час дії карантину. Зокрема, українцям заборонили ходити без респіратора або захисної маски по вулицях і прибудинкових територіях та збиратися більше ніж дві людини.
- З 6 квітня нові обмеження набули чинності. Штраф за порушення становить від 17 до 34 тисяч гривень.
- 24 квітня прем'єр Денис Шмигаль оприлюднив план виходу з карантину, який складається з 5 етапів. за його словами, стартова точка реалізації цього плану може настати 11 травня за умови сприятливої епідемічної ситуації.
UA: Чернігів
Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш
Telegram.