Мобильная версия сайта Главная страница » Новости » Місто і регіон » Смачна їжа, секрети народних майстрів та запальний «Лісапетний батальйон»: за ініціативи Максима Микитася на Чернігівщині відбувся «Фестиваль ягід»

Смачна їжа, секрети народних майстрів та запальний «Лісапетний батальйон»: за ініціативи Максима Микитася на Чернігівщині відбувся «Фестиваль ягід»

ІМІДЖ Чернігівське Полісся – надзвичайно багатий край, особливо щедро наділений природними дарами. Наші люди споконвіків були трударями, справжніми господарями, які вміло працювали на землі та справно користувалися її багатствами. Пишні фруктові сади, рясні на ягоди та гриби ліси, багаті рибою ставки та озера, соковитий чорнозем – усе це здавна було візитівкою Чернігівщини. Колись у давнину наші пращури влітку відзначали святого першого врожаю. Дякували землі та природі за дари, змагалися у вмінні готувати унікальні страви, рецепти яких переходили з покоління до покоління.



Сьогодні ці традиції знову відроджуються, адже люди розуміють, що найбільшим нашим багатством є земля. Цього року свято першого врожаю відзначали по-особливому: з піснями, танцями, веселощами, посмішками, радістю, ну, і, звісно ж, зі смачними наїдками. В області, за ініціативи Максима Микитася відбувся «Фестиваль ягід», який провели одразу у чотирьох місцях: у Ріпках, Іванівці, Михайло-Коцюбинському та на Масанах у Чернігові. Як розповів нам Максим Микитась ідея організувати «Фестиваль ягід» зародилася у тісному діалозі із громадою. Незважаючи на буденні проблеми та негаразди люди сьогодні прагнуть шукати позитиву, відзначати власні здобутки , хочуть отримувати задоволення від життя.
– Основна мета нашого фестивалю – це влаштування свята саме для людей . Тому що люди цього потребують. Сьогодні дуже багато бруду в житті і всяких негараздів. Свято першого врожаю - це свято наших дідів і прадідів . Природні дари це - наш скарб. Земля це - наш скарб і коли справжні поліські господарі і господарки зустрічаються у святковому настрої вони обмінюються не лише знаннями, а й гарними емоціями. Тому нашим завданням було подарувати людям гарний настрій, - пояснив Максим Вікторович.



Дійсно, у кожному населеному пункті «Фестиваль ягід» перетворився на море позитиву, бурхливої енергії, посмішок, щастя та драйву. Люди їхали із сусідніх сіл разом з родичами, друзями, аби розважитись, відпочити та приємно провести час. Кожен гість фестивалю знаходив собі розвагу чи заняття, яке найбільше припало до душі. Дітей розважали аніматори, які організували різні конкурси, ігри, вікторини, естафети, забави на дитячих майданчиках. Ну а дорослі теж вибирали кожен своє, адже на «Фестиваль ягід» приїхали найкращі майстри та майстрині з усіє Чернігівщини, які в рамках виставки народних умільців ділилися з гостями досвідом та професійними секретами. Чоловіки найбільше затримувалися біля гончарів, ковалів та різьбярів. Кожен бажаючий міг спробувати свої сили та повправлятись із важкою кувалдою, чи, приміром, глиняним глечиком. Або переварити звичайний дерев’яний брусок на гарну та корисну річ.
– На цьому фестивалі зібралося дуже багато людей. Усім цікаво, усі щось розпитують, питають поради. Традиції були забуті, але сьогодні люди цікавляться і повертаються, і це здорово. Такі фестивалі дуже потрібні, особливо для молоді, - розповів відомий у Чернігові гончар Андрій Мікешин. Подейкують, що цей чоловік один із п’яти гончарів у Чернігові, хто володіє унікальною технікою та неабиякими старовинними секретами гончарства.



«Фестиваль ягід» був неначе окрема держава, життя в якій гуділо та кипіло. І поки представники сильної частини людства займалися своїми чоловічими справами, виковуючи власними руками підкову на щастя, жінки ділилися давніми секретами приготування смачних страв. Від різноманіття смаколиків на фестивалі буквально текли слинки. Тут вам і різноманітні вареники з на будь-який смак: звичайні та парові, з картоплею, з грибами, з вишнями, з ягодами. І смачнючі та пахучі пиріжки, і млинці, і запашна чернігівська каша. Усе це готувалося прямо на очах у гостей фестивалю під схвальні коментарі відпочиваючих. Бажаючих приготувати щось власними руками радо навчали майстрині – справжні кулінарні «гуру». Вони ділилися своїми рецептами, охоче розповідали, що і як потрібно готувати, аби страва була запашною та смачною.



Після фізичних вправ із кувалдою і смачної їжі душа бажає гуляти та розважатись. На «Фестивалі ягід» цього теж було вдосталь. Спочатку гостей розважали своїми виступами різноманітні творчі колективи Чернігівщини, ну а родзинкою концертної програми став виступ легендарного, улюбленого багатьма та мега позитивного «Лісапетного батальйону», який зі сцени заряджав позитивом.

- Ми приїхали до Вас щоб подарувати старі хіти , які ви добре знаєте і нові, які ще ніхто не знає. Я рада що вас так багато, що є свято, що є люди , які такі свята організовують, тому що наша душа потребує свята. Чи готові ви зустріти мій батальйон? Тоді поїхали, - запалила зі сцени лідер «Лісапетного батальйону» Наталія Фаліон.
Артисти співали, глядачі підспівували і підтанцьовували, а «батальйон» у перерві між піснями сипав жартами, чим ще більше веселив глядачів. До речі після концерту дівчата з «Лісапетного батальйону» тепло спілкувалися з фанатами, охоче фотографувалися, роздавали автографи протягом півтори години. Справжні народні улюблениці.

«Фестиваль ягід» відбувся на одному диханні, а його учасники та гості були дуже задоволені від побаченого, почутого та зкоштованого. Люди дякували Максиму Микитасю за те, що організував для них таке свято.

– Це чудовий фестиваль. Тут цікаво та весело. Ми прийшли усією родиною і були до самого кінця. Діти набігалися, награлися, наїлися смачних страв. Чудовий концерт, який підняв настрій. Навіть мій чоловік не втримався і танцював під «Лісапетний батальйон». Ми дякуємо Максимові Микитасю, який усе це організував. У нас у Ріпках вже давно не було чогось подібного, - розповіла жителька Ріпок Оксана.

Gorod.cn.ua

Хочете отримувати головне в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram.

Теги: «Фестиваль ягід», Микитась

Добавить в: